Международният фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“ гостува в Стара Загора на 19 юни

Трупи от Бразилия, Чехия и Португалия идват за „Театроскоп“

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути, 7 фестивални дни и публика от 5 до 105 години – така изглежда в цифри международният фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“. Третото издание събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия и България, а удоволствието от изкуството им ще споделят зрителите в пет града.

Събитието с организатор Art Land стартира във Враца (14 юни, Драматично-куклен театър, 16-19 ч). Столичани ще се потопят в света на „Театроскоп“ на цели три локации – Grand Hotel Sofia (15 юни, 17 до 20 ч), „Музейко“ (16 юни, 15-18 ч.) и ОКИ Красно село (17 юни, 17 – 20 ч. ). Следват Бургас (18 юни, Експозиционен център „Флора“, 17 до 20 ч), Стара Загора (19 юни, Къщата на архитекта, 17 до 20 ч) и Пловдив (20 юни, Държавен куклен театър, 16 -19 ч).

„Много сме щастливи, че за трета поредна година случваме магията на „Театроскоп“ за българката публика. Превърнали сме се в нещо като работилница за усмивки. Хората си припомнят, че красотата е в дребните детайли, които често подминават, заети да препускат в делника си“, казва създателя на „Театроскоп“ Мария Банова. „В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe, която е позната повече в Латинска Америка и в Китай. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е за един зрител. Създаването му по нищо не отстъпва на усилията за една продукция за стандартна сцена.“, добавя режисьорът на обичани спектакли като „Малкият принц“, който от години посвещава децата в магията на ръчно изработените кукли с творческите си ателиета.

В рамките на седем фестивални дни, с продължителност от 3 часа на ден, ще бъдат представени 12 миниатюри в кутии с различни теми и артисти. Максимално допустимият капацитет за публика в рамките на един час е 100 човека.

Билети ще се продават на място, като с един билет зрителя може да гледа четири миниатюри. Препоръчително е да отдели поне 30 минути, за да се наслади максимално пълноценно на преживяването.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата по Програма „Фестивали“.