Манастирът „Свети Георги Зограф“ подари 35 книги на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

По повод своята 70-годишнина Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора получи ценен дар от манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора – Атон.

На 30 май 2024 г., от името на Зографския манастир, Димо Узунов – дългогодишен организатор на поклоннически групи и приятели на Зографския манастир поднесоха 35 книги, издадени от Фондация „Наследство на Зографската Света обител“.

Сред заглавията са и най-новите издания „Избрани християнски произведения“ на Тодор Влайков, „Преподобни Порфирий пророкът : Свидетелства : Т. І.“, „Празнични икони от зографския манастир“ и др.. Наличен е и втори екземпляр на луксозното двутомно издание – факсимиле на оригиналната „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, което ще може да се заема за дома от нашите читатели.

В знак на благодарност директорът на библиотеката Надежда Груева връчи свидетелство за дарение на Зографския манастир, което г-н Д. Узунов ще предаде на светата обител.

А методистът Емил Гиргинов написа:“Благослов, голяма радост и чест за библиотеката, за библиотекарите и за всички старозагорци е да приемем във фондовете на библиотеката ни частица от светостта на монашеската ни обител в Света гора Атон! Прибежище, духовно богатство и радост за четящите хора са дарените книги от Зографския манастир! Благословени да са добрите хора, които ни надариха и съдействаха с делата си пред манастирското братство Регионалната библиотека в Стара Загора да бъде пазител във вечните векове на духовната мъдрост! Амин!