Камерен концерт „Божествена любов“ на 6 юни в Библиотека „Захарий Княжески“

На 6 юни 2024 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж ще се състои Камерен концерт „Божествена любов“ с участието Джонатан Стенли – тенор, Мадлен Бъчварова – пиано преподаватели в департамента по музика в Хановер Колидж, САЩ и дамски камерен хор „Библиофония“ с диригент Дончо Донев.

В програмата: Йохан С. Бах, Михаел Преториус, Джулио Качини, Вл. Вавилов, Р. Вaн Уилямс

През 2022 г. ви представихме старозагорката проф.Мадлен Бъчварова, тогава за пръв път в САЩ   в нейно лице жена бе избрана в ръководния орган на Американската асоциация на хоровите диригенти. С живи връзки с България и с родна Стара Загора /завършила е НУМСИ”Христина Морфова”/, проф.Бъчварова е  „Почетен артистичен диригент” на хор „Библиофония” при Регионална библиотека „Захарий Княжески” и дирижира техен концерт за Коледа миналата година.

Проф.Мадлен Бъчварова е Диригент на хора на Хановер Колидж, Индиана,  пианистка, певица, член на журита на хорови конкурси, от 22 години проф.д-р Мадлен Бъчварова развива музикалната си кариера зад океана. Дирижирала е в Златната зала на виенския Музикферайн, ръководи музикални ателиета в различни части на света. Търсена е от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература.

Проф.Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата Грами (единствената българка, носителка на „Грами“ за класическа музика), концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Тя е и член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами, както и на националния подкомитет по мултикултурната музика на Асоциацията на американските хорови диригенти.

Може да си припомните интервюто ни с нея ТУК https://dolap.bg/2022/08/04/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b4-%d1%80-%d0%bc%d0%b0%d0%b4%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d1%8a%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-dolap-bg%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8/

Заповядайте на концерта !

Долап.бг