За 10 дни деца от 7 училища събраха почти 1 тон пластмасови отпадъци

Зам.-кметът Радостин Танев награди победителите в състезанието „Не цикли, а рециклирай“. Директорът на Пето ОУ Димитрина Йовчева обеща активно съдействие и в бъдещи зелени кампании

Почти 1 тон пластмасови отпадъци събраха за 10 дни децата от 7 училища в Стара Загора и това е общата ни зелена стъпка към по-чиста природа, обяви днес регионалният мениджър на „Булекопак“ АД Виктория Гецова. Заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев тя участва в награждаването на победителите в междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци от пластмаса.

Кампанията под наслов „Не цикли, а рециклирай!“ се проведе през май 2024 г. Пластмасовата надпревара е обща инициатива на Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ и Община Стара Загора. Целта на съревнованието бе да насърчи децата да участват в процеса на разделното събиране на отпадъци от опаковки и те да се приучат да опазват околната среда.

Автор на оригиналния слоган „Не цикли, а рециклирай!“ е шестокласникът от СУ „Васил Левски“ Валентин Янков. Днес той впечатли зам.-кмета Радостин Танев и връстниците си с изчисленията си, че само за 10 дни едно 4-членно семейство събира между 5 и 6 килограма пластмаса. За 1 година килограмите нарастват до 200, а ако се сметне колко е населението на Стара Загора това прави 680 тона отпадъци от опаковки годишно, отбеляза Валентин.

Нашият замисъл е не просто да осигурим условията за отделно събиране на отпадъците, а да обучаваме хората и особено децата, изтъкна пред публиката си зам.-кметът Радостин Танев, чийто ресор е „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“. Той обяви пред децата, че Стара Загора е третата община в България с телефон, на който се приемат обаждания за опасни отпадъци (стари лекарства, бои, изостанали в мазетата на хората, излишни пестициди). След уговорка с фирмата ненужните вещества се вземат от домовете на хората в удобно за тях време.

„Предстои да открием площадката за разделно събиране на отпадъци в Стара Загора. Ние сме вторият град в България, който ще има такава модерна площадка. Тя се намира в кв. „Железник“, информира още зам.-кметът Радостин Танев. -Отпадъците ще събирате вкъщи разделно и след това ще ги носите на площадката. Ако в края на годината сте събрали 150 килограма отпадъци, получавате 30% отстъпка от най-високия промил, тоест вашите родители ще платят по-малко данъци. Ще направим обучителен център на открито в единия край на площадката, за да се види как се рециклират различните отпадъци, какво например се случва с тази тениска, когато ти стане малка и я изхвърлиш, какво се случва със стъклото и празните пластмасовите бутилки от напитки“, разказа подробно Радостин Танев.

Той оповести още, че броят на точките за изхвърляне на дрехи в града ни се увеличава с още 10 коша, за да се улеснят старозагорци. Предстои да се раздадат 1000 компостера абсолютно безплатно във всички села на община Стара Загора, благодарение на спечелен проект от екипа на отдел „Екология“.

Зам.-градоначалникът съобщи окончателните резултати от пластмасовата надпревара, в която се включиха 7 училища. Безапелационен победител е Пето ОУ „Митьо Станев“ със събрани 435 килограма, на второ място е Шесто ОУ „Св. Никола“ със 151 килограма, а „бронзът“ е за Девето ОУ „Веселин Ханчев“ с малко над 117 килограма.

Резултатите на останалите участници са: Единадесето ОУ „Николай Лилиев“ – 33 кг, СУ „Васил Левски“ – 9 кг, СУ „Хр. Ботев“ – 8 кг и ОУ „Кольо Ганчев“ – 3 кг.

Днес децата бяха наградени с грамоти, а трите училища, справили се най-добре със задачата, ще получат подаръци тенис маса, мрежа за бадминтон, топки и въжета за скачане.

Ние възпитаваме нашите ученици в екологично мислене и благодарим на Община Стара Загора, че е наш чудесен партньор, каза директорът на училището победител Пето ОУ Димитрина Йовчева. Тя увери зам.-кмета Радостин Танев, че не само може да разчита на активно съдействие в бъдещи зелени кампании, но и от училището сами ще инициират такива.

Нина Цанева