Яна Лекарска представи пред пълна зала филма си „Защото обичам лошото време“ на „Златната липа“ 2024г.

Българският игрален филм от конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 „Защото обичам лошото време“ (2023) беше прожектиран на 2 юни от 17:00 часа в пълната почти до край зала на Старозагорската опера. Преди и след прожекцията филмът беше представен лично от неговия създател Яна Лекарска, която е  режисьор и сценарист на лентата, продуцирана от Братя Калинови.

„За мен е огромно удоволствие да видя тази пълна зала и ви благодаря от името на целия екип, че сте тук. Този филм е заснет със страшно много любов. Оставили сме частица от себе си в него. Гледайки нашия филм, ще видите, че не винаги лошото време е лошо. Надяваме се нашият филм да ви докосне, да ви разсмее и някоя сълзичка да се стече“, каза Яна Лекарска преди прожекцията.

Зрителите изпратиха със силни аплодисменти финалните надписи на „Защото обичам лошото време“, а пред тях отново застана неговия автор – Яна Лекарска, за да отговори на многобройните въпроси.

Защо е решила да направи точно такъв филм?

„Исках да направя един филм, с който да покажа, че миналото на всеки от нас е много важно, но в същото време то е просто минало и ние трябва, като от трамплин, да отскочим от него и да продължим напред, като погледнем извън коловоза в който ни вкарва живота и обществото“.

Има ли биографичен момент в историята?

„Много от детайлите във филма са взети от реалния живот. Историята със разделената солница ми е разказана от родителите ми. Прахосмукачката е на майка ми и праха в нея е напълно автентичен. Много истории на много хора съставят този пъзел от отношения и обрати. Надявам се всеки зрител да припознае нещичко от своя живот и то да го стопли и направи по-уверен.

Къде е сниман филма?

„Основните локации са две – морските кадри са снимани във Варвара, Ахтопол с кея. Къщата на Димо всъщност е ресторант „Даляна“ в Ахтопол, а двете вили на главните герои се намират над Момин проход в Ихтиманска Средна гора. Позволихме си тази волност, защото с оператора решихме, че релефа на планините над централния плаж на Ахтопол и този на Момин проход си приличат“.

Имаше ли кастинг за главните роли?

„Кастинг нямаше – Неда Спасова и Владимир Михайлов влетяха в моя живот, бях написала сценария и изведнъж попаднах на точните хора. Във филма голямо завръщане към киното, подобно на Ели Скорчева с „Уроците на Блага“, прави Боряна Пунчева, която също не се е снимала на голям екран от много години.

Днес, 3 юни, не пропускайте от 16 часа да присъствате на представянето на новата книга с разкази „Хора с прякори“ на кинокритика проф. Божидар Манов, а от 17 часа в операта да гледате Ели Скорчева в хитовия филм от конкурсната програма „Уроците на Блага“.

Стоян Стратиев