Безплатни летни STEM лагери за деца организират в Стара Загора

Асоциация IT Стара Загора организира безплатни образователни STEM лагери за ученици от 9 до 12 години по време на лятната ваканция. Инициативата STEM Summer Camp е насочена към деца, които имат интерес към науката, технологиите, инженерството и математиката. Проектът е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

Лагерите ще се провеждат през месец юли и ще бъдат целодневни. През първата част на деня децата ще посещават с изследователска цел градски музеи, галерии, читалища, университетски кампуси, фирми, производства, лаборатории, където ще се срещат с различни специалисти.

Следобед ще участват в класни занимания в различни направления на STEM: роботика и програмиране, експерименти и опити с физичните закони, проектиране и изграждане на съоръжения и математически предизвикателства.

Заниманията ще бъдат с фокус създаване на иновативни продукти, които решават реални и регионални проблеми и ще бъдат водени от млади и мотивирани преподаватели и ментори.

Основната цел, която от Асоциация IT Стара Загора си поставят с провеждането на лагерите, е да насочат максимален брой младежи към технологиите и науките, като им предоставят възможност за развитие на техните умения и интереси в тези области и ги ангажират в различни STEM дейности и проекти.

STEM Ваканция“ е поредната ни инициатива в Стара Загора, с която се стремим да подпомагаме младежите в тяхното развитие и кариерен избор. Вярваме, че любовта към науката и технологиите се заражда в ранна детска възраст и затова с проекта искаме да покажем на малчуганите, че тези сфери могат да бъдат много интересни, атрактивни и забавни. Благодарим на Vivacom Регионален грант за възможността да реализираме този проект“, каза Боряна Пейчева, председател на Асоциация IT Стара Загора.

Участието в лагерите е безплатно, като кандидатстването е отворено до 21.06.2024г. на следния ЛИНК. Одобрените участници ще получат покана да се присъединят към лагерите до 24.06.

Повече информация ще намерите в социалните мрежи на Асоциация IT Стара Загора (Facebook, Instagram, LinkedIn), както и в събитието във Facebook.

За Асоциация IT Стара Загора

Асоциацията работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с организиране на различни инициативи в сферата на IT, дигиталните умения и предприемачество. Екипът вярва, че в областта има огромен потенциал, който може да я постави на технологичната карта на България и именно това го мотивира да подкрепя редица хора да стартират своя път в технологиите и предприемачеството.

През последните 4 години Асоциация IT Стара Загора е организирала над 60 събития, с които са достигнати над 2000 души. През 2024 г. е победител в 13-тото издание на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категория „Образование” и е сред победителите в деветото издание на Vivacom Регионален гранд с проекта „STEM Ваканция“.

За Vivacom Регионален грант

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома, която се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право. От старта на програмата досега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева.

В тазгодишното изцяло обновеното девето издание компанията увеличи двойно размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да могат организациите да бъдат още по-ефективни в разгръщането на идеите си. 10 граждански организации от цялата страна получиха грантове на обща стойност 100 000 лева. Всеки от финалистите ще бъде подкрепен с 10 000 лева, за да реализира своята идея в областта на образованието или опазването на околната среда.