Тържествено наградиха победителите в ХХII Национален конкурс „Бог е любов“

В живописния Шипченски манастир „Рождество Христово“ на 31 май 2024 г. се проведе тържествената церемония по награждаване на отличените във финалния кръг ученически произведения в ХХII Национален конкурс „Бог е любов“. Организира се  от Министерство на образованието и науката в сътрудничество с епархиите на Българската православна църква. Домакини на заключителния етап тази година бяха Старозагорската света митрополия и Регионалното управление на образованието – Стара Загора, със съдействието на Основно училище „Кирил Христов“. В тазгодишното издание на конкурса се включиха 1341 участници от 23 Регионални управления на образованието от цялата страна, от които бяха наградени 24-ма носители на първи места, двама носители на специални награди, присъдени бяха по традиция и допълнителни отличия.

Тържеството за награждаването на победителите в националния кръг уважиха с личното си присъствие Негово Високопреподобие архимандрит Богослов Димитров, протосингел на Старозагорската митрополия, който поднесе официално поздравление от името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан; г-жа Ваня Найденова, главен експерт по религия в Министерство на образованието и науката; г-жа Милена Йолдова-Стоянова, началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора; проф. д-р Павел Павлов, председател на националната комисия за конкурса и помощник на декана на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и още трима представители на националната комисия: гл. ас. д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Ваня Станчева, старши експерт от РУО – София град, д-р Росица Георгиева – началник на РУО – гр. Русе. В проявата участваха също Негово Високопреподобие архимандрит Панкратий Бузов – игумен на Шипченската света обител, Бояна Радева – старши експерт в РУО – Стара Загора, Господин Балъкчиев – директор на ОУ „Кирил Христов“, заместник-директорът на училището Марияна Йотова, организатори, учители и ученици, участници в празничната програма,  преподаватели и близки на наградените деца.

В началото на събитието Негово Високопреподобие архимандрит Богослов Димитров отправи от името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан официално поздравление към присъстващите: „На всички вас, малки и големи, молитвено благопожелаваме да пребъдвате в присъщите на детството чистота, невинност и почит към вашите родители. За тях вие сте благословение от Господа, затова че слушайте и обичайте с цялото си сърце. Православната църква всякога се моли за всички подрастващи, майчински се грижи за вас и ви посочва верния път, свидетелствувайки за непреходните християнски ценности и морални устои, които са фундамент на доброто и градивно личностно развитие на човека. С архипастирски поздрав и благослов за преподаватели, деца и родители, молим духа на премъдростта днес и във всички дни да бъде с вас, да ви укрепява и съпровожда по пътя на любовта и истината, на всичко онова, що е добро и полезно за човешкото спасение. Честит празник, мили деца! Божията благодатна помощ да бъде винаги с вас!“.

Последва специален музикален поздрав с песнопенията „Христос воскресе“, „Ангел вопияше“ и „Отче наш“, изпълнени от ангелогласното трио с ръководител Мария Бошнакова при Шипченски манастир „Рождество Христово“.

След това се пристъпи към тържественото награждаване на 24-мата носители на първо място – ученици от 1. до 12. клас от цялата страна, разпределени в шест възрастови групи по направления, както и на носителите на две специални награди. Проф. д-р Павел Павлов съобщи, че допълнително ще бъдат поднесени отличията и на наградени участници от Жасмина Донкова, държавен експерт в Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет. А преди церемонията присъстващите имаха удоволствието да се насладят на специално експонираната изложба на най-добрите творби от конкурса, подредена в реновираната поклонническа сграда, в която се проведе награждаването.

Като председател на националната комисия проф. д-р Павел Павлов връчи грамотите и наградите на отличените в раздел „Проза“ (разказ или рисунка). „Вече 22 години нашият конкурс събира дечица от различни райони, от различни епархии на Българската църква, от училища, от Регионални управления на образованието, които участват в обявените направления на конкурса. Това е изключително важно за нашите деца, защото ние имаме много и най-различни олимпиади, а по предмета религия, който остана извън задължителната програма на нашето образование, разполагаме с този конкурс“, подчерта проф. Павлов. Сподели също, че във всяко направление са изпратени прекрасни творби, от които е трябвало да изберат само по една. Затова благодари за всички за участието, за трудолюбието на преподавателите, които организират децата, за да могат да се изявят в този важен национален форум. Специално изказа признателност към Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за любезното домакинство в манастира на старославна Шипка на Старозагорската митрополия, както и на РУО – Стара Загора, които съвместно организират награждаването на националния кръг на конкурса вече за трети път – през 2004 г, през 2018 г. и през настоящата 2024 г.

В направление „Поезия“ грамотите и наградите на победителите поднесе г-жа Ваня Найденова от МОН. „За 22-ри път се събираме, за да потвърдим убедително думите на св. Йоан „Бог е любов“. Тази любов вие изразихте в рими, в краски, в думи, за да стигне тя до сърцата ни по човешки разбираемо. Благодаря, че го направихте! Продължавайте да творите и нека вашият път към изразяване на Божията любов бъде светъл и вдъхновяващ и в мирни времена!“, поздрави тя участниците, допълвайки с цитат от Библията: „Бог е любов, и този, който пребъдва в любовта, пребъдва в бога, и Бог пребъдва в него.“ (1 Йоан, 4:16).

След награждаването на талантливите млади поети последва поетично-музикален поздрав със стихотворенията „Примерът Христов“ и „Звънченце от любов“ по текст на монахиня Валентина Друмева, а също и „Вазовата молитва“ в изпълнение на група деца с преподавател Мария Денкова, изучаващи предмета „История на религията“ в Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора.

В направление „Рисунка“ грамотите и наградите на отличените тържествено връчи г-жа Милена Йолдова Стоянова, която благодари на МОН, че за пореден път се довери на РУО – Стара Загора и на Старозагорската митрополия да бъдат домакини на финалния кръг на Националния конкурс „Бог е любов“. „Ние приехме тази роля с голямо желание, с професионализъм, с умение и наистина с радост, че ще можем да бъдем домакини на такъв престижен форум. Скъпи ученици, благодаря ви, че сте тук! За мен е удоволствие да видя толкова много млади хора, които са отворили своите сърца и са допуснали Бог и християнските добродетели в себе си. Поздравявам всички призьори, пожелавам ви здраве – лично и семейно щастие, и с широко отворени сърца да се насладите на красотите на Шипка и на привлекателността на Казанлък, докато разглеждате по-късно всички забележителности, които сме организирали да посетите и с които разполага област Стара Загора!“, каза още в приветствието си към участниците г-жа Йолдова- Стоянова.

В направление „Приложни изкуства“ отличията връчи Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“, който подчерта, че за екипа на училището е чест вече за втори път да съдейства на РУО – Стара Загора и на Старозагорската митрополия в организацията на националния финал на конкурса „Бог е любов“. „В ОУ „Кирил Христов“ от близо 900-те възпитаници на училището вече 120 ученици изучават „История на религията“. Ние работим в тясно сътрудничество с Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и с администрацията на Старозагорската митрополия“, допълни още г-н Балъкчиев.

Специалните награди бяха връчени като кулминация лично от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов Димитров, който на финала на церемонията оправи своя благослов към всички присъстващи на тържеството в Шипченската света обител. Празникът завърши с „Многая лета“. Организаторите благодариха на участниците и ги поканиха да си направят обща снимка от паметното събитие. След това организираха кратка разходка до храм-паметника „Рождество Христово“, по време на която Негово Високопреподобие архимандрит Панкратий Бузов им разказа за историята на Шипченската света обител.

Приятните преживявания за участниците в конкурса продължиха и на 1 юни, когато по програма бе предвидено да посетят туристическия комплекс „Светът на траките“, Музея на розата в Казанлък, Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и Литературно-художествения музей „Чудомир“.

Организатори и участници си пожелаха Националният конкурс „Бог е любов“ да се разраства все повече с всяко издание и да пребъде във времето.

Таня Николова