Родна простотия – овца в носия

За патриотичния кич съм писал неведнъж – за татуировките на национални герои по гърди и прасци, за кулинарното бесило на Левски, изработено от тънки луканки и филета, гарнирани със салата „снежанка”, за гаражните врати на столичната ул. „Кръстьо Сарафов” в „Лозенец”, изрисувани от художник-наивист с портретите на Ботев и Левски, за Роженския пилон, пилон за милион, благословен и открит лично от президента Радев. От родопските поляни родният трибагреник уж трябваше да ни повдига националното самочувствие, а само за една зима се раздра и увисна като дрипа… Остана само споменът за една медийна тумба-лумба, оглавена от държавния ни глава.

Идеята за пилона бе на г-н Симеон Караколев, човекът, създал на хартия някакво овчарско сдружение (Българска асоциация по овцевъдство). Той е много по-деен в идеите, отколкото в пасенето на овце… Май никой не го е виждал като овчарче да води собствено стадо по поляните и да свири на меден си кавал (по дядо Вазов), но всеки е чувал за неговите събори с „чевермета и стрижба на вълна”.

Всяка година той организира редовно овчо сборище на поляните при Петропавловския манастир край Лясковец. Не знам дали посетилите събора са видели овце от редки породи и вакли агнета, както дълго се рекламираше по програма „Хоризонт”, но във Фейсбук се видя личното постижение на г-н Караколев тази година.

В сезона, когато овцете се стрижат, той бе успял обратното – да облече овца в национална носия. И да се снима гордо с нея.

Говори се, че въпросната „национална гордост” вече е ангажирана и в предизборната кампания.

Навремето карикатуристът Илия Бешков бе направил интервю с овца. Подобно на класика, и аз намерих начин да издиря Караколевата „националистка” за кратък разговор:

– Националната премяна много ви отива…

– Бееее…

– Готова сте за хорото пред Народния театър…

– Бееее…

– И да поведете стадото патриотични избиратели към урните…

– Беее…Гееее… Бе-Ге!

Политолози отчитат повишен интерес на избирателите към патриотичната овца. Ако до 9-ти юни тя се научи да скандира „Беееез…ЕС” , това би добавило още някой процент към изборния резултат на „Възраждане”. Току-виж изместила и кандидат-евродепутата Волгин (Петьо Еврото 2) от челните места в листите.

Михаил Вешим

в. „Стършел“