Очакват се магнитни бури. Как може да се намали влиянието върху човешкия организъм?

На Земята са започнали смущения на магнитното поле след силното слънчево изригване, регистрирано на 29 май 2024г., предават ТАСС и БТА, като цитират руския Институт по приложна геофизика.

„В края на деня на 30 май беше отчетено смущение на магнитното поле“, се казва в доклад на института.

Според данните от мониторинга на космическото време степента на смущения на магнитното поле на Земята все още не се е повишила дори до ниво G1 (слабо).

Учените обаче прогнозират, че на 31 май – 1 юни ще има магнитна буря,

чиято сила може да се повиши до нивото G3 (силна). Пет са степените в скалата за измерване – от G1 – слаба до G5 – екстремна.

Слънчевото изригване от клас X1.4/2B на 29 май, придружено от изхвърляне на коронарна маса към Земята, може да предизвика умерено до силно (G3 max – по скалата на NOAA) смущение на геомагнитното поле, казват руските експерти.

На 29 май имаше осем силни слънчеви изригвания, като едното от тях беше от най-високия клас X.

В момента активността на Слънцето продължава. На 27 май също имаше изригване от клас X.

След поредица от по-силни слънчеви изригвания в началото на май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те

могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.

Магнитните бури са неприятни за всеки, който има здравословни проблеми, особено хронични заболявания и сърдечно-съдови нарушения. Бурите причиняват задух, сърцебиене, тревожност, разсеяност, апатия, намалена концентрация, раздразнителност, меланхолия, умора, главоболие, мигрена, гадене, слаба работоспособност, депресивни състояния, болки в ставите, повишен холестерол, световъртеж, безсъние или сънливост, остра негативна реакция на ярка светлина и силни звуци. Геомагнитната буря може да причини инфаркт и инсулт. Тя е в състояние да наруши функциите на храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Доказано е, че магнитната буря е причина за много самоубийства, които се увеличават през този период. Има безброй съвети за това как може да намалите въздействието на магнитните бури и да се предпазите в максимална степен от тях. Но ние ще се съсредоточим върху това какво може да пиете и какво е добре да избягвате.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури представляват навлизане на слънчеви частици в земната атмосфера. Тези частици са парченца слънчева лава, които понякога идват, благодарение на слънчевия вятър. Както на всяка една планета от Слънчевата система, така и на Слънцето има вятър. Той донася слънчевите частици и енергия на Земята, които пък от своя страна предизвикват магнитни бури.

Защо това действа на човешкия организъм?

Кръвният поток в човешкия организъм тече в магнитно поле, каквото има и на планетата Земя. Когато има промени при нея, това може да се отрази също на нашите органи и системи. Някои от капилярите реагират на измененията, а тези кръвоносни съдове са навсякъде в тялото ни и това няма как да не се отрази. Всеки един орган в нашия организъм работи по свой собствен начин, но когато настъпи магнитна буря, тази работа се нарушава.

Кои хора трябва да бъдат по-внимателни?

Както споменахме по-нагоре, хората с вече възникнали здравословни проблеми трябва да следят кога ще има геомагнитна буря. По-възрастните хора, особено тези над 70 години също трябва да следят състоянието си. Препоръчва се да се консултирате с лекар, който може да увеличи дозата на лекарствата ви или да ви даде допълнителни. Някои от тях могат да бъдат на билкова основа. Хипертониците и хипотониците трябва внимателно и редовно да мерят кръвното налягане, защото магнитната буря може да причини резки скокове. Хората с нарушен сърдечен ритъм, преживелите инфаркт или инсулт също трябва да обърнат повече внимание на здравословното си състояние.

Какво да приемате преди опасните дни и по време на тях?

Когато знаете, че ще има геомагнитна буря, трябва да се подготвите добре. За съжаление все още не са измислени хапчета за такива случаи, затова трябва да действате с това, което имате под ръка. Пийте достатъчно вода, сокове и увеличете приема на магнезий. Продуктите със съдържание на мелатонин ще облекчат стреса и нервното напрежение. Може да си осигурите хидратация с плодове и зеленчуци, ако не сте големи фенове на водата. Важно е да избягвате алкохолните напитки, силните чайове и кафетата.

Какво да пият хората със специфични здравословни проблеми?

Хората, които са склонни към проблеми със сърдечно-съдовата система, може да пият половин аспирин, както и поливитамини с микроелементи, защото те разреждат кръвта и намаляват риска от сърдечни и съдови нарушения. При ниско кръвно е подходящо да се пият неща, които повишават тонуса на съдовата стена, например екстрат от женшен, златен корен или тинктура от лимонова трева. Ако имате повишена тревожност, раздразнителност, нарушение на съня, препоръчва се пиенето на успокоителни. Може да пробвате да преборите тези неща с чайове от лайка, маточина, валериан, мента, мащерка, шипка, малина. Но ако това не помогне, обърнете се към вашия лекар.