Откриха „Златната липа“ 2024. Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер (1 юни 2024г.) с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера.

Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се събраха под нацъфтелите липи около западния вход на оперната сграда, за да приветстват енергичното дефиле на Общинския духов оркестър на Стара Загора с диригент Виктор Крумов и красивите изпълнения на мажоретния състав при Центъра за работа с деца. Тук бяха и създателят и директор на фестивала Магдалена Ралчева и специалният гост на събитието – голямата българска актриса Ели Скорчева. Към тях се присъединиха и председателят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова, зам.-кметът по култура и туризъм Милена Желева и зам.-кметът по образование и младежки дейности Надежда Чакърова, кинокритикът проф. Божидар Манов и други дългогодишни приятели на фестивала. Последва фотосесия с гостите от Националния филмов център и петчленното международно жури с председател д-р Геновева Димитрова.

След тържествен водосвет, отслужен от Негово приподобие архимандрит Богослов Димитров, протосингел на Старозагорската митрополия свещеници от старозагорски храмове, последва стилно посрещане на зрителите с чаша вино и изпълнения на пиано и цигулка на великолепните музиканти от оркестъра на Държавна опера Стара Загора. За да се стигне и до най-важния момент – откриването на фестивала в изпълнената почти до краен предел зала.

За втори път се случва липите да са цъфнали, когато откриваме фестивала „Златната липа“ и това е добър знак“, каза в словото си Магдалена Ралчева. „Златната липа“ се утвърди като запазена марка на Стара Загора и аз благодаря на всички вас, че сте толкова вярна публика, която всяка година я очаква с нетърпение“, допълни тя.

Благодаря ви за всичко, което правите със „Златната липа“ през тези 11 години“, каза зам.-кметът Милена Желева, която поднесе на Магдалена Ралчева букет от името на кмета Живко Тодоров. „Показателно е, че още през януари – февруари месец телефоните в общината започват да звънят и хората да питат ще има ли и тази година фестивал, кога ще се проведе, за да могат да планират почивките си през лятото така, че да не го пропуснат. Виждам в залата познати лица, които от 11 години неизменно са тук. Виждам и нови лица, което означава, че събитието продължава да привлича зрители и да става все по-популярно. Община Стара Загора ще продължи да подкрепя „Златната липа“. Вярвам, че имаме още много път да извървим“, допълни Милена Желева.

Магдалена Ралчева благодари на международното жури, което ще оценява конкурсните филми, че са пропътували огромни разстояния, за да бъдат през тези пет дни в Стара Загора и да свършат своята експертна работа. Създателят на „Златната липа“ не пропусна да благодари на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който подкрепя провеждането на киносъбитието от самия му старт през 2013 година, на Министерство на културата и на Националния филмов център, на европейските посолства и културни центрове, спонсори, приятели и съмишленици. „С тази подкрепа фестивалът се наложи като културна традиция не само в Стара Загора, не само в България, но и в Европа“, подчерта тя.

Водещ на церемонията беше младият актьор Калоян Минев, когото помним от филма на Маги Ралчева „XII a“. Той представи петимата членове на журито – кинокритикът д-р Геновева Димитрова, режисьорът от Латвия Линда Олте, режисьорът от Полша Мариуш Гжегожек, актрисата и сценарист от Великобритания Пандора Джоунс и филмовият и визуален творец от Босна и Херцетовина Санджин Малешевич.

От вчера живея с аромата на липи в Стара Загора. Вярвам, че до финала на този фестивал ще усещаме и аромата на качествено европейски кино“, каза в приветствието си Геновева Димитрова.

Водещият Калоян Минев прочете следните думи за актрисата Ели Скорчева, преди на големия екран да се появи краткия филм с откъси от нейни филмови роли през годините: „Красотата ѝ е като на икона. Тя е жена, останала вярна на себе си. Една звезда, която осветява ярко с очарованието си българското кино. Една актриса, която се завърна триумфално в него“.

На сцената излязоха Ели Скорчева, Милена Желева и Магдалена Ралчева в ръце с наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното.

Това е награда, както за вашия изключителен талант, така и за смелостта да се завърнете към киното“, каза Магдалена Ралчева връчвайки наградата на Ели Скорчева.

Голямата българска актриса, която помним от ролите ѝ в „Търновската царица“, „Адаптация“, „Мадам Бовари от Сливен“ и много други, не сдържа сълзите си при бурните аплодисменти на залата.

Благодаря на публиката, че ме подкрепя толкова много, благодаря за наградата „Златна липа“, тя е много за мен“, каза Ели Скорчева и се поклони на продължителните овации.

По време на церемонията,в художествената програма освен мажоретките, участваха още очарователните танцьори от ДГ „Детски рай“, Дамски хор от НЧ „Родина 1860“ и квартет   от цугтромбонисти  „Августа Траяна“. Веднага сред края ѝ започна прожекцията на откриващия филм – италианската лента „Все още има утре“ (2023), режисиран от Паола Кортелези.

Утре в 10.30 часа пресконференция ще даде Ели Скорчева, след което ще засади своя липа и ще открие звезда със своето име в Алеята на липите край Старозагорската опера.

Автор Стоян Стратиев