Кино маратонът „Златната липа“ започна

За 5 дни ще бъдат показани 50 ленти най-ново европейско и българско кино

От 1-ви до 5-ти юни 2024г. Стара Загора е столица на Международния филмов фестивал „Златната липа“. Той ще се провежда на 5 места в града, който е упоен от липов аромат: Държавна опера Стара Загора, Културен център „Стара Загора“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Зала 1 на комплекс „Верея“ и Лапидариума на Регионален исторически музей. Всички прожекции и съпътстващи прояви са със свободен вход.

Защо „Златната липа“ е успешен фест обясни директорът и главен организатор на събитието Магдалена Ралчева на традиционната пресконференция:

– Селекцията на лентите е много внимателна, старателна и прецизна ;

– Възможността да се гледат всички филми при вход свободен;

– Потребността на публиката да гледа тези филми. Това е изключително постижение в съвременния ни свят, в който хората предпочитат да гледат филмите от дивана, вкъщи и много трудно могат да излязат. Самият факт, че сме изкарали хората от домовете им, е изключителен успех.

Златната липа е фестивал на публиката, която през годините изгражда своя вкус и има непрестанната потребност от европейското кино. Това е и причината от тази година да се присъжда и Награда на публиката.

От всичките 50 ленти, 9 са в конкурсната програма, а от тях 2 са на български филми.  За първи път ще се състезават и белгийска лента, грузинска и албанска.

В извън конкурсната програма са включени изключително големи имена на европейското и световното кино – Уди Алън, който участва с френска продукция, Дениеле Укети, Франсоа Узон…Наред с всички тези големи имена в цялата палитра на европейското кино има много нови и впечатляващи филми с талантливи творци, които успешно излизат на голямата кино сцена.

Фестивалът „Златната липа“ с огромна любов  гледа към българското кино. Затова всяка година все повече се разширява възможността да се показват български ленти, включително и на много млади творци. В това издание, наред с пълнометражните ленти могат да се видят впечатляващи документални и късометражни филми на млади творци, които на практика правят своите дебюти на старозагорска сцена.

Съпътстващата програма започва с откритата „ Анимационна работилница“ в комплекс „Верея“. В продължение на 5 дни 16 деца и 2-ма аниматори от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще работят върху филм, който при закриване на феста ще бъде показан.

На 2 юни 2024г. във фоайето на операта  се бъде открита живописна изложба на Калин Сърменов, представяне на книгата „Хора с прякори“ на проф. Божидар Манов, открита пресконференция на специални гост Ели Скорчева и посаждане от нея на традиционната липа в алеята на „Златната липа“.

На брифинга беше представено международното жури с председател д-р Геновева Димитрова – сценарист, писател, преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Маги Ралчева благодари на Община Стара Загора, затова че вече 11 години подкрепя този културен форум и направи възможно той да се утвърди като изключителна културна традиция, не само в Стара Загора, не само в България, но и в Европа.

Зам.кметът по културата Милена Желева пожела успех на форума и на филмите които ще бъдат представени със сигурността, че журито (на което не му завижда) ще избере най-добрите.

Официалното откриване на 11-та „Златна липа“ е днес, 1 юни 2024г. от 17:30 ч. на западния вход на Старозагорската опера с водосвет за здраве и успехи, отслужен от Негово Високопреосвещенски Старозагорския митрополит Киприан. След церемонията по откриването е прожекцията на италианския филм „Все още има утре“. Лентата разказва историята на Делия, която е многодетна майка и съпруга на тираничен и малтретиращ мъж. Заради това, че не дръзва да се опълчи на съпруга си, тя е презирана и от децата си. Опитвайки се да избяга от патриархата в италианското следвоенно общество, Делия замисля акт на бунт срещу съпруга си.

Росица Ранчева