Арт работилничка по анимация подари на деца вълнуващ досег с изкуството

Рисунките им ще оживеят във филмче, а може би в някои от тях ще се роди мечтата един ден да станат актьори или режисьори, пожела им зам.-кметът Павлина Делчева

Повече от 20 деца от приемни семейства и от социалните услуги, обезпечени от Община Стара Загора, се включиха с нетърпеливо желание в арт работилничката по анимация, която започна днес в зала 3 на хотел „Верея“. Идеята е част от съпътстващата програма на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024.

С огромна радост Община Стара Загора подкрепя събитието, увери при откриването зам.-кметът Павлина Делчева, чийто ресор е „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“. „Няма нищо по-значимо от това децата да правят нещо смислено и заедно, да се докоснат до изкуството и сами да видят какви умения и талант се изискват, за да се сътвори един филм“, каза г-жа Делчева пред невръстната си публика.

„Изкуството е красиво нещо, което прави живота ни по-хубав и вълнуващ, прави ни по-живи и вдъхновени за случващото се наоколо. Научете нещо ново, а може би някой от вас в бъдеще ще стане актьор или режисьор, нали?“, обърна се зам.-кметът към ентусиазираните малчугани, които й отвърнаха с хорово „Да-а-а!“.

В продължение на 5 дни, по няколко часа следобед, двама млади хора ще покажат на децата как рисунките им по зададена тема ще оживеят във филмче. Те са Кристиян Захариев и София Тодорова, магистри по специалността „Анимационна режисура“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Той е от Самоков, а тя – от София. Идеята за детския уъркшоп по анимация е на преподавателката им проф. Радостина Нейкова от факултета „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ.

„Искате ли да се научите да правите анимационни филми, кой от вас умее да рисува?“, попита децата и Магдалена Ралчева, директор на филмовия фестивал „Златната липа“. Ехе-е-е, възкликна с удоволствие тя, щом видя гора от ръце. Не е лесно, но и не е толкова сложно, щом умеете да рисувате, насърчи г-жа Ралчева малчуганите.

Тя им обеща, че всички рисунки, излезли изпод ръчичките им, ще се превъплътят във филм, който ще има накрая и своята официална прожекция. И поднесе на участниците в работилничката подаръци – комплекти от многоцветни пастели, скицници и  шоколади, с които да подсладят днешния празник.

Много добре работим с Община Стара Загора, заяви пред присъстващите Магдалена Ралчева. „Маги прави нещо страхотно за Стара Загора – вече 11 години тук свободно и безплатно се излъчва на голям екран селекция от избрани качествени филми“, върна й комплимента зам.-кметът Павлина Делчева.

Нина Цанева