Тракийски университет и мароканската провинция Загора подписаха споразумение за сътрудничество

Делегация от провинция Загора в Мароко, начело с президента им Шейки Мадани гостуваха на Тракийски университет – Стара Загора, по покана на ректора проф. Добри Ярков. Гостите имаха възможността да се запознаят с част от материалната база на университета, както и с всички структури звена, които бяха представени от техните ръководства. Мароканската делегация е в града на липите по покана на ръководството на общ. Стара Загора, като към момента тече процедура по побратимяване на почти едноименните градове.

Гостите бяха изключително впечатлени от възможностите за практика, обучение и лечение на Университетската ветеринарна болница, както и от високо напредналата технология на Центъра за аквапоника, която е доказателство, че наука и бизнес могат да вървят ръка за ръка с помощта на публично-частното партньорство. Те се впечатлиха също и от конгресните възможности на новия Академичен информационен център във висшето училище.

Проф. Добри Ярков и Шейки Мадани подписаха споразумение за сътрудничество, което слага едно ново и различно начало на българо-мароканския обмен – трансфер на научни знания и изследвания на територията на провинция Загора, както и стипендия от Тракийския университет за двама студенти от провинцията.

Делегацията получи традиционните подаръци на Тракийски университет – Стара Загора – сирене и кашкавал, произведени в университетските ферми.–

Ръководител отдел „Връзки с обществеността“ – Надя Лилова