Изложбата „Да съхраним българските традиции“ се открива на 7 юни в Операта

На 7 юни 2024 г. /петък/ в 18 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора се открива Изложбата „Да съхраним българските традиции“. Проявата е на Лайънс Клуб Стара Загора Августа.

Изложбата е от ръчно изработени гоблени с висока художествена стойност от Арт къща „Български гоблен“- утвърдена българска школа за гоблени, представена от Росица Бакалова. Родолюбието е водещо при създаването на гоблените с българска тематика: българска история, бит, културно наследство и природа.

Като внучка на комита от Дряновската епопея Росица Бакалова е израснала в среда на патриотизъм и високи етични ценности, а търновската земя, от където е родом, й е дала силата и увереността на великите исторически личности от нашата история. Родолюбието и гордостта да се нарича българка я подтиква да посвети последните двадесет години в разработването на модели за гоблени на българска тематика.

Това е уникален начин да се представи България на Света и обогати световната традиция в областта на гобленарството, като се допълни с гоблени по български мотиви и сюжети. Ползва се изцяло бод 1:1. Това е нова школа в гобленарството, изцяло създадена и практикувана от сем. Бакалови.

Колекцията  е един своеобразен прозорец към българската култура. От гоблените сякаш долавяме шепота на историята, красотата на бита и се очароваме от неповторимостта на българската природа. Всичко това върви ръка за ръка с мотото:

Необикновен подарък към нацията е и колекцията “Български владетели”. В нея влизат 25 гоблена с образите на всички по-значими български владетели от времето на Кубрат до наши дни. Към тази колекция се отнасят и гоблените “Завета на Кубрат”, “Вечният календар” на прабългарите и “Гербът на България”.  Изработва се и нов раздел от гоблени под надслов “Следи от вековете” включваща Мадарския конник, “Панагюрското съкровище” и още шест други светини, близки на всяко българско сърце: пръстена на Калоян, Гробницата до с. Свещари

Колекцията от гоблени са представяни на изложби в страната, на събора в „Рожен 2000”, в посолствата в Лондон, Букурещ, Будапеща, във Волгоград, Запорожието – Украйна, на Международния панаир на изкуствата в Пловдив, в РКИЦ в София, в зала „Средец” в Министерството на Културата в Народното събрание и др.

За авторски разработки на гоблени, високо качество и оригиналност в творчеството, Росица Бакалова е носителката на наградата „Златна звезда” от Международния бизнес-център в Мадрид 2000г. За популяризиране и съхраняване на българската история, природа, бит и култура, чрез авторски гоблени е обявена за бизнес-дамата на Прокредит Банк за 2005г, а високата обществена оценка й отреди достойно място в наскоро излязъл от печат алманах „Бележити български жени”.

В много домове у нас и по света са украсени с гоблени по картините на Владимир Димитров – Майстора като “Жътвар” и “Пластене на сено”, с “Ръченицата “ по Мърквичка, с изображения на български светци, църкви и манастири.

Освен творец, Росица Бакалова е и изявен общественик. Една от обществените й изяви е оглавяването на създадения през 2003 г. Клуб „Приятели на гоблена и българската шевица” за чийто Председател единодушно беше избрана.

Днес това е вече Сдружение с нестопанска цел, отворено за контакти и дейности както у нас така и с целия свят. Клубът има поредицата от изяви на в РКИЦ в София, придружени от авторски изложби на неговите членове.