Връчени бяха наградите от Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“

Деца и родители от цяла България се стекоха днес в представителната зала на Второ основно училище „П.Р.Славейков” , за да получат наградите си от 7-мото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“, организиран от училището и със съдействието на община Стара Загора и РУО Стара Загора. Още на входа гостите бяха посрещани от деца и преподаватели – домакини, които упътваха към залата. Обстановката във фоайетата бе празнична, всички наградени рисунки бяха поставени на специални пана. /Ще видите в галерията по-долу наградената с първо място картина на Ерен Енвер Али, 8 клас от Средно училище „Васил Левски“  гр. Крумовград, която грабна от пръв поглед сърцата ни/. Тазгодишната тема бе „Моята България – завещана и бъдеща“

Церемонията по връчването на наградите бе с водещ Евгения Атанасова, която приветства всички, препълнили залата и специалните гости – Надежда Чакърова – заместник-кмет, Иванка Сотирова-Омбудсман, Станимира Димитрова-началник отдел „Образование” в Община Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей, Слава Драганова – директор на Библиотека „Родина”, представители на РУО.

Директорът на Второ основно училище „П.Р.Славейков” Милена Желязкова се обърна към наградените с думите:”Убедена съм, че към този конкурс сте подходили не просто с любов, а с творческа страст да преоткриете богатството на българската земя и родовите корени. Страната ни наглед е малка, но събира толкова много таланти. Това е повод за гордост и самочувствие, за дръзновение, завещано ни от великия български възрожденец Петко Рачов Славейков. Емблематичните стихове „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ” отекват и днес със силата на първите просветители, за да ни напомнят, че България ще остане територия на духовност и светлина. Благодаря на всички, които са били част от този конкурс! Виждам, че има все повече млади хора, които умеят на изразят своята обич към родното със слово, с рисунка, фотография и съвременни дигитални средства. Най-важното е, че знаете, какво означава България – таз земя прекрасна, знаят, каква е нашата отговорност към нашата Родина. Всички вие доказахте, че родолюбието е живо. Благодаря на всички вас!”

Заместник-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова се обърна с гордост към участници и организатори. „Поздравявам ви за поредното седмо издание на конкурса, който пази и подтиква към традиции и родолюбие. Нашите ученици и всички участници са изключително креативни и  разпознати в цяла България, именно заради него. Поздравявам директора на II ОУ „П. Р. Славейков“ Милена Желязкова и целия екип за организацията и пожелавам още по-големи успехи занапред“.

Зам.-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова награди и победителите в категория „Рисунка“, в първа, втора и трета възрастова група, от училища и школи по изобразително изкуство.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 1036 млади автори от училища и школи в България от 26 области, които изпратиха 1300 творби. Учениците се състезаваха в пет категории: есе, стихотворение, рисунка, фотография и мултимедийна презентация. Общо 1238 творби се конкурираха за престижните награди: в категория есе – 94 творби, в категория стихотворение – 157, в категория рисунка – 594, в категория фотография – 296, в категория мултимедийна презентация – 97. Класираните ученици са разпределени в три възрастови групи: първа група I-IV клас, втора група V-VII клас, трета група VIII-XII клас. В седмото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“ участниците работиха по темата „Моята България – завещана и бъдеща”. Ученическите работи се оцениха от авторитетно жури за всяка категория. Имената на журито в отделните категории и всички наградени може да видите тук https://dolap.bg/2024/05/14/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d0%b1/

Специално внимание обръщаме на наградените талантливи деца на Стара Загора, сред които славейковци се открояват с талант и можене.

Категория рисунка  I-IV клас

Второ място за                Симона Савова Савова,              III клас,                Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“

Трето   място за  – Яна Димова Димова,  IV     Основно училище „Кирил Христов“

Категория рисунка V-VII клас

Първо  място – за Екатерина Кристиан Слав, VI клас,               Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“

Категория рисунка  VIII-XІІ клас

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

Теа Димитрова Димитрова – I                клас,  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“

Милена Миленова Тодорова – VI клас,  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“

Категория фотография V-VII клас

Първо  място – Елеонора Димитрова Димитрова,      7 клас,  Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“

Категория фотография VIII-XІІ клас

Трето място –   Дарина Тихомирова Димитрова,         8 клас,  Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“,

Категория мултимедийна презентация I-IV клас

Второ   място – Милен Лилянов Димитров,    4 клас,  Средно училище „Христо Смирненски“

Категория мултимедийна презентация V-VII клас

Второ   място – Иван Илиянов Петров,              6 клас,  Основно училище „Кольо Ганчев“

 

Екип на Долап.бг