Своите творчески висини представиха младите таланти от Литературен клуб към Център за подкрепа за личностното развитие

Заедно изкачихме своите „Литературни висини“ и тази учебна година. Учените и младежите от Литературен клуб към Център за подкрепа за личностното развитие ЦПЛР – Стара Загора представиха пред публика своите стихове, разкази, приказки и есета, които са сътворили през изминалата учебна година и които им донесоха множество награди и отличия.

За труда и старанието си те получиха заслужените аплодисменти на пълната зала в Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ и грамота за отлично представяне в дейностите на клуба.

Школата по класическа китара с ръководител Катя Хъшева създаде неповторима празнична атмосфера с музикалните си изпълнения. Йоана Ковачева, Доминика Грозева, Виктория Маринова и Николай Тудораке показаха какво се случва, когато талантът и упоритостта хванат  китара.

Учениците от литературния клуб изненадаха своята ръководителка Невена Божкилова със специална грамота в знак на благодарност за съвместната работа и приятелство.

Надежда Мънчева, Самуил Бекяров и Габриела Ботева пренесоха гостите в страната на „Голямата фабрика за думи“, автор Аниес дьо Лестрад, илюстрации Валерия Докампо, издателство Давид.

Стела Станчева даде начало на авторските текстове със своето продължение на приказката „Мечката и лошата дума“. Нейната приказка разказва какво се е случило след време, когато мечката и дърварят се срещат отново. Стела се изяви и със стихотворението си „Моята родна страна, моят роден край“, което получи специална грамота от НК „Моят роден край “ от фестивала Млади таланти, организиран от Националния дворец на децата, София.

Ема Станчева представи своя разказ „Часовниковата кула“, който бе отличен с почетното първо място в Национален литературен конкурс НЛК на Издателство Многоточие – „Истински неща“. За високите си постижения в областта на литературата и обществените дейности абитуриентката бе номинирана за наградата „Млада Загора” тази година.

Ана Казакова се изяви със стихотворението „Облаци от светлина“ и приказката „Вълшебникът на приятелството“. Ани развива своите заложби в областта на театралното майсторство и народното пеене в профилираните школи в Център за подкрепа на личностното развитие – Стара Загора .

Иван Танев провокира гостите с разказа си „По релсите“. За друг свой разказ той бе отличен с трето място в Зимния литературен конкурс „Перо от лед“.

Ния Казакова развесели залата с хумористичния си разказ „Класната“, който получи поощрителна награда от сайта за литература hulite.com. Ния развълнува публиката и със стихотворението си „Чакай душата ми“, което е отличено с трето място в НЛК „Мария Смилова“ на тема „Обичам“. През изминалата година тя има и второ място в Национален ученически конкурс НУК за есе и стихотворение „Любовта е…“ както и поощрителна награда за криминален разказ конкурс.

Виктор Маринов представи стихотворението си „Приятели“, което бе отличено с второ място в НЛК „Поздравих пролетта, поздравих младостта“. Виктор развълнува публиката и с есето си по цитат от Левски и то не какъв да е, а думите „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш!”

Първокласничката Мартина Рашкова прочете своя авторска приказка „Мечтата на лисицата“, в която разказа за приятелството. Марти се изявява и в областта на народните танци в ЦПЛР – Стара Загора.

Елеонора Паунова представи акростихът „Хей, пролет иде!“ който беше отличен с второ място в НЛК „Мария Смилова“ на тема „Обичам“ и първо място в училищния конкурс в раздел поезия на ОУ Кирил Христов. Елеонора развесели гостите и с приказката „Приключенията на добрия чадър“, за която получи трето място в конкурса на ОУ „Кирил Христов“ в раздел проза. За своето първо място в НЛК към календара на МОН – „Рождество на Спасителя“ тя бе номинирана за наградата „Млада Загора”.

Калоян Нанев впечатли публиката с артистичното представяне на своята приказка „Мечтата на мечката“, в която е разказана една  невероятна история с преплетени мечка, елени, елфи и Дядо Коледа.

Валентина Сербезова представи поетичните си творби „Единственият смисъл – любовта“ и акростихът „С Белоногата днес“, за който е отличена с почетното първо място в Първия Национален поетичен конкурс „С Белоногата днес“ – Харманли.

Ива Георгиева  показа как театралното майсторство безупречно се съчетава с литературния талант. Тя представи стиховете си „Душевен мир“ и „Животът е…“. Тази учебна година Ива бе отличена с първо място в Зимния ученически конкурс „Перо от лед“, поощрителна награда от НЛК „И мисля аз, че ти си тя“ – Чирпан и поощрение в Националния конкурс за стихотворение „Животът е …“.

Божидар Динков впечатли гостите с поетичното си откровение „Камелии“. За други свои стихотворения Божидар получи поощрителна награда в НЛК за поезия „И мисля аз, че ти си тя“ – Чирпан. Освен в областта на литературата младежът развива своите умения и в сферата на философските науки в профилирания клуб към ЦПЛР.

Даниела Пенева разчувства всички с разказа си „Райна“. За тази своя творба тя получи почетното второ място в НЛК с международно участие „България в картини и слово“ – Търговище /към календара на МОН/. Даниела има и награди за поетичните си творби – поощрение в НЛК за поезия „И мисля аз, че ти си тя“ – Чирпан и публикация на своя творба в сборник на издателство „Многоточие“. Разказът „Райна” е по легенда за местността „Богородична стъпка” край Старозагорските минерални бани.

Литературно-музикалната вечер завърши със стихотворение на Мария – Роза, с което тя спечели първо място в Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“ за 2024 г. на българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Стиховете на Мария-Роза са  оценени най-високо сред 630 творби поезия и проза, изпратени от българчета, които живеят в 15 различни страни по света. Заради своите литературни успехи тази година Мария-Роза стана носител на Наградата „Млада Загора“.

„В клуба имам не само деца с афинитет към литературата, но и такива, на които им е трудно да се справят с писането и четенето. Така анонсирам заниманията в началото на учебната година. За мен е голяма радост да виждам как се развиват децата, на които не им идва отвътре, а трябва да положат тройно усилия.”  – казва Невена Божкилова, която е и автор на този текст.

ПП. Представител на сайта ни Долап.бг присъства на представянето на децата и се убеди в таланта им! Поздравления, деца и Невена!