Как да запазим ума си млад?

Казват, че с възрастта губим капацитета на ума си. Факт е и че има личности, които и над 80-годишна възраст впечатляват с паметта и невероятността на разума си. Дали можем да съхраним пластичността на ума си дори и да не сме гении като Айнщайн?

Вероятно, да. Ето какво ни предлагат да опитаме специалистите от WebMD:

1. Слушайте музика. Това помага не само да се усещате бодри, но подобрява настроението и паметта. Колкото и невероятно за някои, в музиката има математика и правила, по които една нота се свързва с друга. За да се усети тази структура, мозъкът ви трябва да работи. Особено вярно е, когато слушате дадена музика за първи път.

2. Отделете време за социални контакти, включително и нови запознанства. Запознаването с нови личности подобрява „изпълнителната функция“ на мозъка така, както, ако решавате кръстословица. Когато общувате с ново лице използвате набор от когнитивни умения, краткосрочна памет, изключвате разсейването и се стремите да останете концентрирани. Десетминутният разговор с приятел действително помага на мозъка да остане млад – защото слушаме активно другия, наблюдаваме неговата гледна точка, опитваме се да се поставим на мястото на другия. Това, в крайна сметка ни подтиква да мислим и по нов начин.

3. Смейте се. Под стрес тялото ни излъчва кортизол, който влошава способността ни да мислим ясно. С течение на времето високите нива на стрес могат да създадат проблеми със запомнянето. Антидот на стреса е смехът. Той понижава нивото на кортизола и подпомага мозъка да запази ефективността на функциите си.

4. Излизайте навън. Природата има успокояващ ефект, разтоварва ни от стреса дори само като наблюдаваме красива гледка през прозореца. При почивка на открито мозъкът си почива от постоянния поток от данни и стимули, с каквито сме заобиколени навсякъде. Това му позволява да възстанови способностите си за концентрация, да бъде по-продуктивен, тоест радвате се на по-висока креативност и умения за разрешаване на проблеми.

5. Предпочитайте плодовете, зеленчуците и суровите ядки. Забравете за цигарите и спиртните напитки.
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.