Любомир Любенов за „Една задача от НВО и поуката от това“

Вчера (28  май 2024г.) се проведе Националното външно оценяване в 4. клас. Да си призная, тази информация научих от телевизията. Нямаше  да погледна и задачите, ако не получих писмо от една моя ученичка от Езикова гимназия в Стара Загора. Теодора, чиято дъщеря Й.е в четвърти клас, ми написа:

Имам въпрос, на който само ти можеш да ми отговориш адекватно“.

Странно ми стана, защото Теодора беше една от най-добрите в класа по математика. Но явно имаше нужда от мнение.

И така стигнах до задача 25 от Националното външно оценяване по математика за 4. клас.

Реших задачата така: Тридневната екскурзия е с две нощувки. Тогава цената на една нощувка е 180 лева: 3 = 60 лева, а двете нощувки са стрували 120 лева. (Ами храната? Няма да коментирам и това, че имам усещането, че задачата е в странно съответствие, да не кажа че противоречи, на нормативен акт на Министерство на образованието, според който туристически пътувания се извършват въз основа на сключен договор между туроператор и директор на институция в системата на предучилищното и училищното образование, в който се включва обща цена, обявена в левове, на всички услуги, включени в договора)

Като пресметнем стойността на израза 350 – (120+ 90) ще получим 140, което означава че всеки е платил по 140 лева за автобус. Всичките деца, който са 125, са платили толкова лева, колкото е стойността на израза 125.140 , т.е. 17 500 лева.

Поглеждам отговора на задачата, дадена на страницата на МОН:

25. B. 10000лв.6

Тогава написах във фейсбук емоционалното: Те или са спали две нощувки, или са се върнали пеш.

Написах мнението си на Теодора. Тя ми отвърна

Първо се скарах на Й., но след това разбрах, че е права, а тя ми вика, не съм виновна, че не могат да пишат правилни условия. Като ходеше на Талантите, се е научила да мисли, това ме радва“

Ти да видиш!

И най-младият член на Менса Сава Троански е получил отговор 17 500.

ЗАПОЧНА ФЕЙСБУК канонадата

Т. : Моля, обърнете внимание, че в 25 задача е дадена графика, на която точно са начертани три дни. Първи ден, втори ден и трети ден, за прегледност затъмнени. Така че всичко е от ясно, поясно. Нощувките са две.

Й.: А защо изобщо е нужно да се знае дали са нощували 2 или 3 дни? Тази информация не е нужна. Дадена е цената, която е платил ученик за 3 нощувки (180 лв.). Дадена е и цената за храна – 90 лв. Като се знае, че ученикът е платил 350 лв, от които 180 за нощувки и 90 лв. за храна, излиза, че транспортът на едно дете е 80 лв. 125 ученици по 80 лв. = 10 000 лв. Това е цената на транспорт за цялата група.

Д.: Вие оставете другото, ами как така 10000лв транспорт? И в 3 автобуса да са били пак се пада по 3333.33(3) лв за 700км. Като му удариш чертата Приходразход то голямо число остава? Колко данъци ще плати транспортната фирма?

Х.: Да си признаят тези, които ходят на семинари и обучения от МОН:Да не получавате по 1 нощувка бонус на всяка екскурзия?

Д.: Разбирам Ви напълно. Бих казала само едноние,възрастните, когато станем напълно коректни с малките си ученици,тогава и само тогава бихме били в пълното си право да изискваме коректен отговор. А относно тридневната почивка и за мен има две нощувки.

М.: Поздравления за децата, които са се сетили, че нощувките са две! Учители, водете децата почесто на екскурзии

КОЛКО НОЩУВКИ ИМА В ТРИДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ?

За това реших да се доверя на туроператорите и да видя какво пише в техните реклами.

Написах тридневна екскурзия и се получиха резултати:

Пловдивска фирма организира тридневна екскурзия до Корунските водопади за 3 дни с 2 нощувки.

Софийска фирма организира 3 дневна екскурзия до Балчик с 2 нощувки.

ЗА „МАЛКО“ ТЪПИЯ ЪГЪЛ

През 2017 г. на националното външно оценяване в 7. клас бяха посочили че един триъгълник е остроъгълен, а то се оказа, че е малко тъпоъгълен.

Тогава за грешката в условието потвърди доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН. Той обясни именно, че триъгълникът е зададен в условието като остроъгълен, но следвайки числовите данни се оказва тъпоъгълен. Той допълни, че масовият ученик надали е уловил това разминаване, но по-старателните деца, които са направили чертежът изключително прецизно е възможно да са се объркали. Доц. Кортезов коментира, че винаги има риск от грешка, но призова да се внимава повече при изготвянето на задачите.

Та и тук се повтаря същото – по-подготвените ще преценят, че има нещо нередно:

Тридневна, пък три нощувки, пък три пътувания…

КАКВО НАУЧИХМЕ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ в 4 клас

На външно оценяване в 4 клас са се явили 52 000 ученици. Бърза справка показва, че през 2020 г. тези сега четвъртокласници, тогава постъпващи в първи клас са били 59 000.

За 4 години този випуск е намалял със 7 000 деца. Мистерия или реалност.

И още нещо, както казва доц. Кортезов, трябва повече да се внимава с изготвянето на задачите.

ЛЮБОМИР ЛЮБЕНОВ