Национален фестивал „С песен и благослов“ събра учителите-ветерани в Стара Загора

Днес, 28-и май, 2024-а година Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ отвори широко врати, за да посрещне гости от цялата страна. Залата се оказа недостатъчна да побере желаещите да участват в осмото издание на националния фестивал на учителите-ветерани „С песен и благослов“. Старозагорският клуб на учителите-ветерани е основният организатор на фестивала като предният ден, на 27-и, те домакинстваха националната конференция на учителите-ветерани от цялата страна, на която се обсъдиха въпроси от организационен характер с цел подобряване работата на клубовете по места.

Същия ден в късния следобед във фоайетата на читалището беше подредена фото изложба Спомени от фестивала „С песен и благослов 2023-а година“. Фотообективът беше уловил мигове от участието на групи и участници на сцената и събития, съпровождащи основната програма на фестивала от предната година…Под всеки фотос имаше въпроси – Къде? Кога? Какво? и Кой?...На тези въпроси, всеки открил себе си на фотоса, трябваше сам да надпише спомен, закачка или някакво заглавие…

Официални гости на фестивала бяха г-жа Иванка Сотирова – Омбудсман на Стара Загора, от г-жа Диана Атанасова – началник отдел „Култура“ и Станимира Димитрова – началник отдел „Образование“ при Община Стара Загора.

Акад. Васил Герлимов – председател на Народно читалище „Св. Климент охридски 1858“- поздрави гостите и участниците и откри фестивала като пожела „На добър час!„ на всички участници. Сред гостите беше председателят на Националното сдружение на учителите-ветерани г-н Търпоманов. В поздравителното си слово той се обърна към колегите си учители-ветерани и поднесе специален поздрав към главния инициатор и организатор на фестивала г-жа Мария Денева…

Поздравление от името на Живко Тодоров- кмет на Общината Стара Загора предаде г-жа Станимира Димитрова. Тя поднесе поздрав и цветя за председателя на старозагорския на Клуб г-жа Мария Денева.

Поздрав към фестивала отправиха и ученици от Пето основно училище „Митьо Станев“ . Изпълненията на духовия оркестър и на мажоретния състав вдъхновиха участниците във форума и ги заредиха с много настроение.

Днес на сцената се изявиха групи от Монтана, Исперих, Пловдив, Пазарджик, Раднево, Чирпан, Могилово, от Нова и Стара Загора, от други села и градове Към певческите, артистични, танцови и рецитаторски изпълнения се отличиха поетичните дарования на учителите-поети, членуващи в групата в Стара Загора. Свои стихове прочетоха Мира Дочева, Кристина Божинова и Живка Барова, с което допълниха фестивалната атмосфера на сцената.

Танцовите формации от гр. Бургас заедно с групата за обработен фолклор „Мънисто “ при читалище “ Железник“ сложиха поантата на този празник на творчеството и любителско изпълнение с пожелание за среща на тази сцена с нови творчески постижения и изяви догодина!

Да се радваме, че крепне духът на едно поколение творци, учители, поколение, което отдавна е в заслужен отдих, но продължава да твори и да създава!

Гинка Михайлова