Литературно-музикална вечер „Аз съм Сириус“ в памет на Ваня Петкова на 28 май

„Аз съм Сириус” – това е заглавието на юбилейния антологичен сборник с творби на Ваня Петкова, подготвен от Оля Ал-Ахмед
/дъщеря/ и Джоузеф Ал-Ахмад /внук/ по повод 80 години от рождението й и 15 години от кончината на поетесата.
Ваня Петкова е българска поетеса, писателка и преводачка от смесен български, руско-украински, и гръцки произход.
Ваня Петкова е и носителка на десетки награди за поезия и за цялостно творчество. Авторка е на 35 стихосбирки и на няколко романа. Поезията ѝ е преведена на 13 езика – от арабски и арменски до японски. Приживе е изнесла над 800 авторски поетични рецитала в страната и чужбина. Тя е единствената поетеса, записала авторска плоча, на която сама изпълнява поетичните си творби.
„Тя е единствената поетеса в света, номинирана за Книгата на рекордите „Гинес” заради своя поетичен рецитал, два пъти изнесен в самолет по време на полет. Освен това Ваня Петкова заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова са единствените български поетеси, влезли в най-голямата и престижна трансконтинентална енциклопедия за жените-гениални поети, а това е изключителен принос за България” припомня нейната дъщеря Оля Ал-Ахмед.
Често e определяна като „бунтарката на българската литература“, и „най-космополитната“ личност в българската литература, както поради знанието ѝ на седем езика и издадени на пет континента произведения, така и поради нейния смесен произход.
На 28 май 2024г. от 18:00 часа в Къща-музей „Гео Милев“ Ви каним да се докоснете до огнения дух на амазонката от Сириус, а също така да разгледате изложба с невиждани до момента 33 картини, нарисувани от поетесата.
Заповядайте!
Вход: свободен.