Камерен концерт „Добрице“ на Мария Митева-флейта и Венета Янкова-пиано в Операта днес 28 май

На 28 май /вторник/ в 19 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на концерта „Добрице” на Мария Митева-флейта и Венета Янкова-пиано. Концертът е в празничната програма на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” по случай 50 години от откриването му. И двете талантливи дами са възпитаници на училището. Ще прозвучат творби на Д.Бодуров, В.Костов, М.Левиев, М.Мауър, И.Боуманс, К.Вайл, М.Мангани, Н.Капустин, А.Петрович-Врачанска, М.Данев, В.Сапаров.

„Концертът е посветен на 50 годишния юбилей на НУМСИ“ Христина Морфова „. Ще прозвучат оригинални, съвременни творби, в някои от които,по неподражаем начин,се преплитат джаз мотиви с мистичния български фолклор. Повечето композиции са писани или аранжирани специално за флейтистката Мария Митева и ще прозвучат за първи път на родна сцена.“ – пише в поканата за концерта.

Флейтистката с утвърдена международна кариера Мария Митева е родена в поетичната столица на България. След като завършва Музикалното училище в Стара Загора през 1990 година с отличен успех,  десет години по-късно получава магистърска диплома по концертна специалност флейта в Университета по музика във Виена, Австрия. Там посещава класовете на професорите Барбара Гислер, Вернер Трип и Роберт Волф. По време на обучението си поддържа интернационална солистична, оркестрова и камерно музикална дейност в Австрия, Люксембург, България, Италия, Дания, Сингапур и Словения. Мария Митева е носител на награда от фестивала „Allegro vivo“ – Австрия. На 26 години става член на програмата на сър Йехуди Менухин за млади музиканти „Live Music now“. Печели стипендия и на Министерството на културата в Австрия. На 27 години получава място като преподавател във Виена във „Виенер музиклеранщалтен“. От 2009 година живее и работи в Люксембург. Преподава флейта в Консерваторията в Етелбрюк.

Венета Янкова е родена през 1971 г. в гр. Стара Загора. Започва да свири на пиано от 6 годишна възраст. Завършва Музикалното училище в Стара Загора през 1990 г. в класа на Нели Камбурова. По-късно оформя висшето си образование в АМТИ гр. Пловдив с две специалности: Музикална педагогика и Инструментален профил в класа по пиано на проф. Георги Петров. След придобиване на магистърска степен специализира 1 година камерна музика при проф. Стоян Караиванов. Участвала е в редица престижни национални и международни форуми. През 1993 г. свири на международен фестивал „Шубертиада” – Ваймар, Германия. През 1995 г. получава лауреатско звание и първа награда на „Първи Академичен общобългарски конкурс”, гр. Пловдив, както и диплом за високо-художествен клавирен съпровод – секция валдхорна. Една година работи като корепетитор в АМТИ Пловдив. От 1995 г. е щатен корепетитор в НУМСИ „Хр. Морфова” след успешно издържан конкурс. Работила е в Държавна Опера – Стара Загора /1996-1998/. Заедно със свои ученици е участвала като корепетитор в десетки национални и международни конкурси, концерти и фестивали у нас и в чужбина. През 2003 с хора при НУМСИ ”Хр. Морфова” под диригентството на Стефка Минкова участва в международен фестивал „Деволюи” – Франция, където изнасят 9 концерта в градовете Гап, Систерон, Марсилия и др. През 2007 участва в международен музикален фестивал във Варшава, Полша. Носител е на множество дипломи за ярки постижения в областта на клавирния съпровод. От 2012 г. е ръководител на методическо обединение Медни духови и ударни инструменти в НУМСИ ”Хр. Морфова”.