Младите поети и писатели на Стара Загора представят своето творчество в събитието „Литературни висини“

На 28 май 2024 г. /вторник/ от 18:00 часа в залата на Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ малките поети и писатели на Стара Загора от Литературния клуб към Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора /ЦПЛР/ и техният ръководител Невена Божкилова ви канят на своята представителна изява „Литературни висини” – по повод края на учебната година. Освен стихове и проза, ще чуете и изпълнения на малките музиканти от Школата по класическа китара с ръководител Катя Хъшева.

Най-новите награди за Литературния клуб пристигнаха на 18 май 2024 г. от гр.Радомир. Две награди за Литературен клуб към ЦПЛР – Стара Загора в XIX Национален литературен конкурс „Мария Смилова“, организиран от Община Радомир и НЧ „Напредък – 1895“. Елеонора Паунова е отличена с второ място в първа възрастова група, а Ния Германова с трето място във втора възрастова група. Двете литераторки се отличиха със своите стихове сред 257 творби на 148 автори от 17 градове на страната, участвали в конкурса тази година. Литературния клуб към ЦПЛР Стара Загора получи плакет за съпричастие в организацията на конкурса. Това стана факт благодарение на достойното представяне в конкурса на Валентина Сербезова, Даниела Пенева, Марина Райкова, Мартина Талазова и Стела Станчева. Те получиха грамоти за участие.

ЦПЛР-Стара Загора и Община Стара Загора организират и провеждат вече за 8-ма поредна година Национален литературен конкурс „Писма до себе си“ за ученици от 10 до 19 години, имащи афинитет към прозата и поезията. Темата, по която пишат участниците, е „Писма до себе си“, а разделите са два – поезия (стихотворения) и проза (разказ, есе, приказка). Творбите отразяват начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в обкръжаващия ги свят.

В края на 2023 г. Община Стара Загора и музей „Литературна Стара Загора“ организираха Първи  Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ за ученици от област Стара Загора от II до XII клас в две категории – поезия – жанр стихотворение, и проза – жанр – кратък разказ, приказка, есе. Сред целите на конкурса са подрастващите поколения, чрез литературно творчество, да се докоснат до духовните измерения на зимните празници,  да се провокира интерес към българската митология и фолклорна обредност, особено към зимните празници и свързаните с тях вярвания, както и да се даде възможност за изява и подкрепа на млади автори в ученическа възраст.