Графикът Райчо Чакъров подари колекцията си от 55 творби на Художествена галерия Стара Загора

В късния следобед на 24 май 2024г. – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост в изложбената зала „Лубор Байер“ се състоя рядко срещана церемония, организирана от Община Стара Загора и от ръководството на Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора.

На 22 април т.г. художникът Райчо Чакъров, в присъствието на много колеги, приятели, съграждани, почитатели на изобразителното изкуство , откри самостоятелна графична изложба, посветена на неговата 75 годишнина, която се навърши на 2 май 2024г.

В социалните мрежи и досега продължават ласкавите отзиви, хваленията, поздравленията, високите оценки на неговото оригинално творчество.

Реших да подаря цялата изложба на Художествената галерия, сподели за Долап.бг графикът.- Този цикъл съм правил около 20 години. Надграждан е във времето. Изложбата като цяло стои като колекция. Нещата „се държат“ едно с друго.

Считам, че и като старозагорец, и като дългогодишен участник в живота на нашата гилдия, мога и трябва да направя нещо хубаво. За мене е чест да подаря 55 от моите работи и по този начин да остана трайно в духовния живот на Стара Загора.

С вълнение и благодарност директорът на Художествената галерия д-р Катя Тинева – Гюрковска връчи на Райчо Чакъров Свидетелство за дарение на 55 – те негови графики.

„Вашият дарителски жест се обогати колекцията на Художествената галерия – каза д-р Тинева.- Желая Ви от името на колегите и от мое име, много здраве, нестихващ творчески ентусиазъм, нови, стойности творби и нови изложби. Благодаря Ви!“

След това се състоя традиционна празнична среща на художниците с наздравици и благопожелания.

Росица Ранчева