В Стара Загора се проведе скрининг на растежа и теглото на деца 5-7 г.

От 15 до 30 май 2024 г  на територията на Община Стара Загора се проведе скрининг на растежа и теглото на деца във възрастовата група 5-7 г. в 32 детски градини и училища. Инициативата на Национален Алианс на хора с редки заболявания и Национална асоциация на пациенти с дефицит на растежния хормон  обедини усилията на Община Ст. Загора, ДКЦ 1 гр Ст. Загора и медицински специалисти в лицето на д-р Рени Колева, педиатър- ендокринолог и д-р Диана Девлова, педиатър, семеен лекар.След получаване на информирано съгласие бяха изследвани над 1 400 деца на възраст 5-7 години.

Освен идентифициране на децата с отклонения в ръста, са поставени и допълнителни цели: активиране на родителите за системно водене на профилактични прегледи, обучение и работа с растежна крива от страна на здравните специалисти, оценка на поднорменото и наднорменото тегло.

Работата е съчетание на отговорно поведение и сътрудничество м/у медицински специалисти, пациентски организации и обществени структури. Хора с различни професии, умения и отговорности, но обединени от децата в името на добруването и просперитета на нацията.

Различният ръст – „козметичен проблем ли е“ или сигнал за здравно неблагополучие и заболяване?

Растежът е основна изява на детското здраве, но и специфичен за децата процес, от който зависи и  здравето им като възрастни. Времето, отредено за растеж, е преходно. Заболяанията, които се отразяват на растежа са  широка палитра – от стресове в семейството, трудна адаптация в образователни институции, лош апетит до редки заболявания. Ранното откриване на състоянията с нисък ръст предопределя по-добро лечение, с по –малко средства за обществото,физическо и психическо благополучие на детето и щастливо семейство.

Последната седмица на септември е обявена за дни за повишаване осведомеността за растежа. Идеята тръгва от щата Илинойс преди десетки години, а от 2014 г е с подкрепата на Американския сенат. В България за първи път инициативата е подета от Варненското дружество по детска ендокринология през 2017 -2018 г , последвана от Българската педиатрична асоциация, а от 2022 г от Българската асоциация по неонатология. Провеждани са редица инициативи като измерване в здравни кабинети на ръст и тегло на деца, чиито родители се тревожат за растежа им, обучителни семинари на медицински служители и информационни кампании.

Д-р Рени Колева, детски ендокринолог