Милен Кукошаров:“Върховно удоволствие е за мене да представя авторския си концерт в Художествената галерия на Стара Загора“

Милен Кукошаров е български музикант, пианист, аранжор и композитор. Роден е в Пловдив през 1978 г. Завършва Музикално училище „Добрин Петков“ със специалност пиано. Още тогава печели Националния конкурс за млади инструменталисти „Светослав Обретенов“. Продължава образованието си в Националната музикална академия в София. Прочут с виртуозните си импровизации, Милен Кукошаров е един от най-търсените и най-известни изпълнители в България.

През годините се реализира като композитор и аранжор на поп и латино музика с елитни групи у нас и в чужбина, както и с най-големите съвременни български певци- Лили Иванова (пианист и автор на песен), Стефан Вълдобрев, Графа, Мария Илиева, Орлин Павлов, група Каффе, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Тумбаито, Люси Дяковска, Любо Киров, Тодор Колев, Орлин Горанов и др. В областта на джаза се изявява с Jean Marie Ecay (Billy Cobham), Conrad Herwig, Chad Lefkowitz-Brown, Теодоси Спасов, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Infinity, Михаил Йосифов, Вили Стоянов и много други. Аранжор е на самостоятелните концерти на Мария Илиева и Орлин Павлов . Заедно с Веселин Веселинов – Еко (контрабас) е член на камерното дуо „Das Weltschmerz DueTT“, с което създават албумите „ImproviSatie“ и „Consequences“.

През последните години Милен Кукошаров разширява своите професионални интереси, като композитор в сферата на класическата музика, театъра и киното. Негови произведения са „Хромантична Фантазия“ (пиеса за пиано и струнен оркестър),“Концерт за два тромпета и оркестър“, „Spring tales“ (цикъл камерни пиеси за виолончело и пиано), както и музика към театралните представления: „Специални поводи“-Младежки театър „Николай бинев“, „По студено от тук“-„Театър на българската армия“,“Господин нощ“-театър „199“, „Нирвана“-театър „199“, „Три сестри“-театър „Възраждане“(награда „Аскеер“ за театрална музика 2023г.) „ДНК“, Хърватска, „Гарвин магьосникът“(награда „Икар за най-добро куклено представление)“КТ Благоевград“)и др. Активно работи с драматурга Яна Борисова, в съвместни театрални и филмови проекти.

На 18 май 2024г. по време на Европейската нощ на музеите и галериите , в Градската художествена галерия Милен Кукошаров (пиано) и Кристият Чернев (виолончело) зарадваха меломаните на Стара Загора с концерт с авторска музика на Кукошаров.

Господин Кукошаров, как се чувствате днес в града на липите и поетите и в този храм на изобразителното изкуство – Вашата музика и картините?

Винаги ме е впечатлявало взаимодействието между различните изкуства. Имах възможност да разгледам част от експозицията. Има изключителни платна на Владимир Димитров – Майстора, на Енчо Пиронков, Андрей Даниел и още много други майстори на четката. Тук има още една изненадваща намеса. От таксиметровия шофьор, който ме докара до Галерията разбрах, че това са бившите хали на Стара Загора. Чудесна сграда, която по най-правилния начин е подменила първоначалното си предназначение.

Какво ще споделите за Вашия тандем с виолончелиста Кристиян Чернев?

Нашият тандем навъртя някакъв километраж вече няколко години. По ковидните времена започнахме да свирим заедно. Запознахме се на запис, на който трябваше да запиша струнен квартет. Кристиян тъкмо се беше прибрал от чужбина и попаднал в състава на квартета. Мисля, че имам око за чешитите и за хората с по-особен заряд, в най-позитивния смисъл. Още тогава ми направи впечатление, а като чух как свири, всичко това се завърши. Много често при композиторите така става, че пишеш нещо за някой, имайки предвид някой. До голяма степен, това което написах за Цветана Манева, беше написано по повод на това, че бях виждал Кристиян и смятах да поканя този голям виолончелист, дай Боже да се съгласи.

От много време планираме да запишем албум. Ние имаме достатъчно материал, но нямаме много време. Не зная за мен, но Кристиян е много добър и търсен музикант.

Допадат ми концерти като Вашия, заради умението Ви да контактувате с публиката, да споделяте поводите, поради които се създали едно или друго произведение. Всъщност каква е философията Ви за концерта тази вечер?

Първата пиеса, с която започнахме, се казва „Облаци“. Това беше монолог от пиесата „Тъгата на кралиците“ на Яна Борисова, която по една или друга причина не можа да се осъществи в Народния театър. Бях част от актьорския състав и свирех на живо. Така се запознах с голямата актриса Цветана Манева. Нашите срещи винаги започват с една топла прегръдка. Тази прегръдка от такъв човек като нея, винаги е предизвиквала много емоции и ме е вдъхновявала. Мисля, че тази композиция се опитва да отрази тези отношения, защото не може да се опише самата Цветана, която е вселена. Ползвал съм някои вдъхновения от срещите ми с нея.

Продължаваме с нея да излизаме на сцена, аз, Кристиян -също. Готвим се за представянето на нейния спектакъл по повод 80-годишнината й „Честит рожден ден, Цветана“ на Античния театър в Пловдив на 27 май 2024г. Там ще участваме с Кристиян и ще изсвирим няколко неща.

Цялата програма тази вечер е само от моя музика.

Като какъв човек се самоопределяте?

Мисля че съм доста по-обран в сравнение с моите композиции. Може би изливам неизразени емоции чрез музиката. Надявам се, моите произведения да съдържат по-философско ядро. Георги Господинов беше казал в книга или в интервю, че в живота няма чисти жанрове и аз абсолютно споделям тази констатация. Надявам се всички тези пиеси да не се определят само като сантиментални или само като романтични, а да имат много други нишки. Лично аз с такава цел съм ги правил, въпреки че някои приличат на чисти жанрове. Това са опити за запечатване на някои картини, които съм видял. Понякога това се случва на улицата, да видиш човек, който като че ли не е от този пейзаж и да хванеш само колажа от това. Предизвиквал съм се да създам такива емоции. Много ми харесва темата за градската романтика, за импресионизма в стария смисъл на тези думи. В днешния живот тези думички са почти абсурдни, но все пак това са петна, които съм видял в определени времеви тунели в ежедневието.

Върху какво работите сега?

Завърших концерт за два тромпета и симфоничен оркестър. Премиерата ще бъде на 28 май 2024г. във Враца с тамошния оркестър, който е на доста добро ниво. Много интересен е концертът, защото диригентът Христо Павлов покани мене, Георги Андреев, Ангел Заберски, Венци Мицов – четирима композитори, които да напишат чисто нови произведения само за тромпет . Аз изгарям от нетърпение да видя другите колеги какво са направили.

Сега заминавам за Виена, която се провежда гала на българската култура. Ще бъде в Мюзих ферайн в Брамс хол, където ще бъде изпълнено едно мое произведение от прекрасната Донка Ангъчева, която е инициатор на това събитие. Написах една пиеса за нея – за пиано и струнен оркестър. Много се вълнувам за това събитие, защото това е залата, в която Брамс е изпълнил сам премиерата на първия си концерт. Всъщност записахме диск с това произведение преди година -две. Вече съм работил там с оркестъра. Дай Боже да се хареса и на тамошната публика.

Благодаря Ви за интервюто и ще Ви очакваме отново в Стара Загора на предстоящия джаз форум „Цветовете на джаза“.

Росица Ранчева