Двама старозагорци с отличия – Национална награда „Бисерче вълшебно“ и приз „Хвърчащите хора“

На 22. май 2024 г. по време на церемония в  Научен детски център „Музейко“, фондация „Детски книги“ огласи победителите в дванадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“.

Категорията „Изследователи” (8-10 г.) оглави „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“  на писателя Никола Райков  от Стара Загора(изд. „Геймтейл“). Тя завоюва първото място с 469 гласа.

На церемонията за трета поредна година фондация „Детски книги“ отличи с приза „Хвърчащите хора“ учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите. Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги“.„Благодарим за тяхната упоритост, за тяхното търпение и за тяхната мъдрост да поставят децата в центъра на усилията си.“ – заяви Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Сред 5-мата отличени Хвърчащите хора на 2024 г. бе и Атанас Дянков – дългогодишен председател на Обществения съвет при Пето ОУ „Митьо Станев“ – Стара Загора

ЧЕСТИТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ ОТ ГРАДА НА ПОЕТИТЕ, ЛИПИТЕ И ПРАВИТЕ УЛИЦИ!

Повече за наградата „Бисерче вълшебно“ и за наградените:

Награда „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 3 до 16 години. Дванадесетото издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община.

В надпреварата за детските гласове участваха 90 издания, селектирани от 141 първоначални номинации. Краткия списък на наградата оформиха 7 експерти и панел от 223 деца. Заедно те избраха от 9 до 12 книги във всяка категория за художествени заглавия и 28 в категория „Нещотърсачи“. Линиите за гласуване бяха отворени от 22. февруари до 11. май, а правото си на глас упражниха цели 10 835 млади читатели от цялата страна.

Градовете София, Силистра и Търговище остават в челната тройка по брой гласували деца, следвани от Попово и Павликени. Важна част от вота идва от българското неделно училище в Неапол.2024 г. е специална и с големия брой български автори в челната тройка. Те оглавяват и 3/6 категории на наградата, както следва:

Буболечета

„Раче Юначе“ от Цвета Брестничка (изд. „Фют“) спечели с 305 гласа сред книгите за най-малките в категория „Буболечета“ (3-5 г.). Подгласници са „Лисан и Малкия Жорж“ от Тибо Прюн (294 гласа, изд. „Ентусиаст“) и „Дузина понички“ от Кари Финисън (266 гласа, изд. „Меченосец“).

Откриватели

При децата между 5 и 7 години първото място с 403 гласа зае „Чудните приказки на баба“ на Карин-Мари Амио (изд. „Ентусиаст“). Като изключително харесвани от децата се показаха и „Дани и личното пространство“ от Кристиан Джоунс (326 гласа, изд. „Клевър Бук“) и „Перото на Сами“ от Събина Георгиева (274 гласа, изд. „Меченосец“).

Изследователи

Категорията „Изследователи” (8-10 г.) оглави „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“  на Никола Райков (изд. „Геймтейл“). Тя завоюва първото място с 469 гласа. На следващите места се нареждат „Тото – брой 1: Който ви разсмива“ от Франк Жирар и Серж Блок (357 гласа, изд. „Хеликон“) и „Татко ме избра“ от Анета Дучева (320 гласа, изд. „Сиела“).

Мечтатели

Тазгодишния избор на мнозинството „Мечтатели“ е „Сузи, внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди“ на Биргита Бер (изд. „Културни перспективи“). За нея са гласували 255 деца между 11 и 13 г. С 95 гласа по-малко е „Разкрий ме ако можеш“ от Владимир Караджов (изд. „Фабер“). Следва я „Бърканица от бели – Любов, захар и магия 3″ от Ана Мериано (изд. „Лютиче“) с подкрепата на 145 деца.

Майстори

Статуетката за „Майстори” (14-16 г.) грабна „Слънчеви лъчи в мрака“ от Изабел Овчарова (изд. „Сиела“) с 682 гласа. На втора и трета позиция се нареждат „Възход“ от Николай Пашалийски (188 гласа, изд. „Книги за всички“) и „12 писма до дванайсетокласниците“ от Колектив (152 гласа, изд. „Жанет 45“).

Нещотърсачи

Любимата нехудожествена книга на българските деца (с общо 930 гласа) е „На гости на пчелите“ на Петра Бартикова (изд. „Софтпрес“). Предпочитани заглавия са и „Голяма книга за дълбините“ от Ювал Зомер, изд. „Ракета“ (735 гласа) и „Величествените рецепти за сладкиши на Ванилия“ (600 гласа, изд. „Рибка“).

Награда „Бисерче вълшебно“ 2024 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2024 г. Сред партньорите са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Асоциация “Българска книга” и Асоциация „Родители“.