„Анора“ спечели „Златната палма“ в Кан

Филмът „Анора“ (Anora) на американския режисьор и сценарист Шон Бейкър спечели „Златната палма“ на 77-я кинофестивал в Кан.

Призът бе връчен от Джордж Лукас, който от своя страна бе награден с почетна „Златна палма“ за цялостен принос към киноизкуството.

Отличеният филм разказва за Анора (в ролята Майки Мадисън), млада стриптизьорка от Бруклин, която преживява историята на Пепеляшка.

Тя среща и импулсивно се омъжва за сина на руски олигарх. След като новината достига до Русия, нейното щастие е застрашено, тъй като родителите тръгват към Ню Йорк, за да анулират брака.

Това не е първият филм на Бейкър с истории за жени от секс индустрията. На темата са посветени и „Проектът Флорида“ от 2017 г. с Уилям Дефо и „Червената ракета“ от 2021 г.

Голямата награда на фестивала – Grand Prix бе присъдена на „Всичко, което си представяме като светлина“ (All we imagine as light) на индийката Паял Кападия.

Наградата на журито отиде при музикалната комедия „Емилия Перес“ на режисьора Жак Одиар.

За режисура бе отличен португалецът Мигел Гомеш с филма „Голямата обиколка“.

Приза за мъжка роля спечели американецът Джеси Племънс за ролята си във филма „Видове доброта“ (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос.

При актрисите топ наградата отиде при цялостния женски екип на филма „Емилия Перес“, сред който се открояват Селена Гомес, Зоуи Салдана, Адриана Пас и транссексуалната Карла София Гаскон.

Наградата за сценарий получи французойката Корали Фаржа за „Вещество“(The Substance) – феминистки филм на ужасите с Деми Мур в главната роля.

Иранският режисьор Мохамад Расулоф си тръгна със Специалната награда на фестивала за своя филм „Семената на дивата смокиня“.