„Красива птичка с цвят зелен“ донесе „АСКЕЕР 2024” на Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера Стара Загора

На 24-и май – в деня на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия“ Фондация „АКАДЕМИЯ АСКЕЕР“ връчи за 33-ти път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.
Наградите „АСКЕЕР“ са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „АСКЕЕР 2024“ включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г.

За най-добро представление статуетката на Георги Чапкънов – Чапа заслужи копродукцията „Красива птичка с цвят зелен“ на Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера Стара Загора.

КРАСИВА ПТИЧКА С ЦВЯТ ЗЕЛЕН“
оперно-театрална приказка
по КАРЛО ГОЦИ
превод ДРАГОМИР ПЕТРОВ
музика АСЕН АВРАМОВ
режисьор АНАСТАСИЯ СЪБЕВА
сценография и костюми ТЕОДОРА ЛАЗАРОВА
хореография АЛЕКСАНДЪР МАНДЖУКОВ
текстове на песните АВГУСТИНА-КАЛИНА ПЕТКОВА
художник ИЛИНА ГРОЗЕВА
диригент оркестър ВИКТОР КРУМОВ

хормайстор МЛАДЕН СТАНЕВ
УЧАСТВАТ:
ИВАН КАЛОШЕВ, ЕЛЕНА АЗАЛОВА, ВАНИНА ЙОРДАНОВА,
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, ЯНА БОЖАНИН, СИМОНА ТОДОРОВА,
БОРИСЛАВ ВЕЖЕНОВ, ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ, БОРЧЕ МАНЕВ,
КРАСИМИР НЕНКОВ, ДИМИТЪР МИТЕВ, ТОНИ ТОНЧЕВА

ЕМИЛИЯ ДЖУРОВА – майка певица /сопран/

ИВАН КАБАМИТОВ – Калмон /баритон /
БОРИС ТАСКОВ – Птичката /тенор/

ИВАЙЛО ЯНЕВ – Птичката /балет/

ХОР, БАЛЕТ И ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
“Красива птичка с цвят зелен” е магична алегория на живота – изпълнен с любов, омраза, красота, падение и вечната борба на човека да се справи с личните си страсти. В приказния свят на Карло Гоци, населен с птички, портокали, говорещи статуи и всевъзможни магии може да се потопи всеки, който иска да повярва, че фантазията е великата любовница на живота, а с реалността далеч не се изчерпва всичко. С този спектакъл на нас и нашия голям екип от актьори, певци, балетисти и музиканти ни се иска да вярваме, че възрастните все още имат нужда от философски
приказки с дълбоки послания и комедийни герои, а младежите ще открият красотата и феерията на сценичния живот. Обезумелите крале и кралици, завистливите слуги и придворни, красивите принц и принцеса са инструментите на група улични разказвачи, те отварят малък пътуващ театър и приказката започва…

В категорията за най-добро представление Стара Загора се наложи над „КРАЛИ МАРКО-ПОСЛЕДНАТА БАЛКАНСКА ЛЕГЕНДА“ от Владимир Левчев, реж. Анастасия Събева,и „ПРЕОБРАЖЕНИЕТО“ от Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Победител в категорията „Нова българска драматургия“е Борис Кръстев за „Кулата“ – Театър 199.

Аскеер за водеща роля вземаха Мария Стефанова за „Розовата дама в Оскар и розовата долина“ – Театър 199 и Константин Соколов за „Петър в ботуша“ – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

За поддържаща роля бяха отличени Маргарита Гошева за ролята на Пития в „Едип и пророците“ по Софокъл театър „Масалитинов“ Пловдив и Иван Николов за ролите на Леонардо Игор и Издателят В.Петрови в „Грипа и около него“ (Народен театър) и ролята на Николай Иванович в Платон (Сфумато);

Като най-добър моноспектакъл бе посочен „Prima Facie“ с участието на Елена Тебрис (Топлоцентрала);

За режисура наградата бе дадена на Веселка Кунчева за „Преображението“ – ДТ „Н. Вапцаров“ -Благоевград;

Аскеер за изгряваща звезда взе сдружение „Шум и бяс“ за „Кино лента“ . Кино „Влайкова“;

Наградата за сценография е за Мариета Голомехова за „Портретът на Дориан Грей“ – ДТ „Н.Вапцаров“-Благоевград;

За костюмография бе отличена Елена Нацаридо за „Крали Марко- последната балканска легенда“ – ДТ „Сава Огнянов“ Русе;

Аскеерът за театрална музика е за Емилиян Гацов – Елби за „Игри в задния двор“ – театър „София“.

Двама от носителите на Аскеер 2024 г. са обявени от Едноименната академия за театър „Българска армия“: Руси Чанев получи статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, а Мимоза Базова – Почетен Астеер.

Церемонията по връчване на АСКЕЕР бе наречена „Театрална суматоха“ и е посветена на 95 години от рождението на писателя и драматурга Йордан Радичков.

ЧЕСТИТО, СТАРА ЗАГОРА!

Долап.бг