С грандиозно шествие Стара Загора отпразнува 24 май – най-българският празник

Не зная някъде по света да има празник като нашия – най-българският Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той е у всеки у нас. Засукан е с майчиното мляко. Пренесен е през върховете на Рила, Пирин и Родопите, окъпан е от слънце и радост, ден на гордост, на самочувствие на респект, на вековни традиции и на оптимизъм. Стотици стихове го възхваляват и възпяват. На този голям ден се свири и пее химнът „Върви, народе, възродени, към светли бъднини върви..!“ Той е като „Отче наш…“ за всеки, който с гордост се нарича българин.

С химна на Стара Загора по текст и музика на проф. Петър Жеков започна официалното празнуване.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово преподобие архимандрит Богослов Димитров- протосингел на Старозагорската митрополия в съслужение със свещеници от старозагорските храмове.

Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литературата и културата. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“- каза архимандритът.

Кое сърце в най-ранно детство не е трепвало от стихчето на Дядо Вазов „Аз съм българче и силна майка мене е родила…“ С това стихотворение бъдещият ученик Иван Иванов от четвърта група от Детска градина „Славейче“ откри общоградското тържество. Пред взора на хиляди старозагорци и гости на града, препълнили площада, улиците, парковете и градините, знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз бяха издигнати в присъствието на носителите на награда „Млада Загора“ и Стара Загора“ – Стилян Стоянов – ученик от XII а клас в ТГ „Княз Симеон Търновски“, Кристиан Христакиев – ученик от XII а клас в ППМГ „Гео Милев“, Мария-Роза Мирчева – ученичка в VI клас от VI ОУ „Свети Никола“, Симона Динчева – ученичка в XII клас от СУ „Железник“, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, проф. д-р Юлиан Ананиев, д-р по медицина, декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, Динко – директор на СУ „Иван Вазов“, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ „Гео Милев“, Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“, НУМСИ „Христина Морфова“,  Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra” и Държавен куклен театър –Стара Загора.

В празничното си слово Надежда Чакърова – зам.кмет по образование и младежки дейности в Община Стара Загора каза:

Уважаеми учители, просветни и културни дейци, старозагорци и гости на града, скъпи деца, ученици, студенти, приемете поздравленията от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тези, които образовате и разпалвате любовта към думите, словото и науката в децата, за да станат те достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество. Днес можем да кажем, че 24-и май е най-истинският, най-българският празник. Празник на празниците! На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, деятели в сферата на науката, образованието и културата. Всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива! Отново, Честит празник!“, каза г-жа Чакърова.

Бели, зелени и алени балони, със завързани на тях буквите от българската азбука полетяха към синьото небе.

После започна шествието, което продължи близо час и половина.

Най-напред дефилира Общинският духов оркестър с диригент Виктор Крумов. Знаменната група беше от възпитаници на Средно училище „Иван Вазов“, чиито директор Динко Цвятков беше удостоен с награда „Стара Загора“. След нея – официалните лица – общински и държавни ръководители, общински съветници, кандидати за народни представители, почетни граждани, заслужили общественици.

Колоните поведоха Тракийският университет, който днес има своя професионален празник и талантливите деца от Центъра за подкрепа на личностното развитие.

И започна дефилето на най-малките – децата от детски градини. Прелестни малки слънца, пременени с пролетно-летни униформи, с знаменца, цветя, портрети на светите братя…Сред тях учителите им, а зад тях – родителите. Каква прекрасна симбиоза.28 са детските градини на Стара Загора, в които се учат и възпитават над 4200 деца от три до 7 години.

След тях по ларгото „Цар Симеон Велики“ започнаха да манифестират училищата – най-напред двете начални „Димитър Благоев“ и „Зора“, след тях – основните училища, после средните училища, гимназиите и професионалните училища.

Според Станимира Димитрова – началник на отдел „ Образование“ в община Стара Загора в 42 училища учат над 16000 ученици от първи до дванадесети клас. Представете си каква сила и мощ, какъв потенциал има в подрастващото поколение.

Последвалият блок „Култура“ беше воден от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, което през 2024 г. чества своя половинвековен юбилей. Училището получи и колективната награда „Млада Загора“. Последва маршът на Юношески туристически клуб при Туристическо дружество „Сърнена гора“. Тези млади, ентусиазирани хора разгръщат огромна дейност и приобщават все повече съмишленици. Съвсем наскоро те ще представят Стара Загора и на традиционния поход към връх „Вола“.

След тях в шествието се представи Регионална библиотека „Захарий Княжески“, която през 2024г. чества 70-годишнина и която предпразнично беше обявена за национален първенец. После – Държавна опера Стара Загора – една от емблемите на града, която разнася певческата и балетната слава по най-големите сцени на Европа. Първата провинциална опера в България е в своята 100-годишнина, която ще бъде чествана на 1 юли 1925г.

Заредиха се колективите на Драматичен театър „Гео Милев“ и на Държавен куклен театър – най-добрият в страната, който заслужено получи награда „Стара Загора“. С гордост и самочувствие манифестираха Регионален исторически музей, Художествената галерия, Библиотека „Родина“, Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. Последва сборен блок на читалищата в Общината – НЧ „Св. Климент Охридски“- носител на награда „Млада Загора“, НЧ „Родина 1860“, НЧ „Георги Бакалов“, ДЮТС „Броеничка“, ФТС „Орисия“, ДЮА „Загорче“, НЧ „Настроение 2017“, от много села в Общината.

В заключителния блок на шествието беше представена музикално-танцовата композиция „Младостта танцува“ с хореограф Христо Иванов и с участието на 170 танцьори от Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци“ с главен художествен ръководител Недьо Иванов; Веселин Василев- солист на ансамбъл „Загоре“;Детско-юношески танцов ансамбъл „Загорче“ с ръководители Красимира Манчева, Миглена Манолова и Стела Кирчева; Детско-юношеска школа „Нашенци“ с ръководител Емануил Тенев;-юношески танцов състав „Броеничка“ с ръководители Данаил Тодоров и Златина Александрова;Фолклорна танцова школа „Орисия“ с ръководител Господин Вълчев; Школа за народни танци „Фолклорна магия“ с ръководители Деница и Дилян Желязкови; Школа за фолклорни изкуства „Веселие“ с ръководители Робертино Петров и Ива Жекова; Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ с главен художествен ръководител Христо Иванов.

После по традиция се изви девет ката хоро.

Много предшестващи и съпътстващи инициативи съпътстваха най-големия български ден.

Честит и благословен празник, приятели!

Росица Ранчева