Кметът Живко Тодоров: В Европа разбират, че в държава в енергиен преход не може да има социални катаклизми

Парламентарните решения дават краткосрочна визия за бъдещето на комплекса, сега ангажимент на всички власти е да работят за привличане на инвеститори, определи градоначалникът на Стара Загора

Заради потисканата през последните 15 години цена на въглищата е съвсем адекватно искането Европейската комисия да разреши тези 250 млн. лева годишно от държавния бюджет да бъдат отпуснати на „Мини Марица-изток“. Това заяви пред медиите вчера кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Той коментира изразените опасения, че Еврокомисията би могла да сметне тази сума за държавна помощ.

Решението бе на депутатите от 49-тия парламент, които одобриха отпускането на 250 млн. лева годишно на мините за периода 2024-2028 г.Парите ще бъдат предоставени на мините за техническа рекултивация. Според представителите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ при правилно разходване тези средства ще гарантират работните места.

„В момента най-вероятно се очаква одобрението на Европейската комисия. В Европа в крайна сметка не работят някакви хора без глави на раменете. Това са хора, които разсъждават реално и трезво, които разбират, че в една държава в енергиен преход не може да има социални катаклизми и не виждам защо да не одобрят!“, е мнението на кмета Живко Тодоров.

Ангажимент на „Мини Марица-изток“ е да се осигури рекултивацията на земята.

„В парламента се взеха решения, които дават краткосрочна визия за комплекса и за региона. Отпускат се пари на мините за рекултивация, отлага се либерализацията на енергийния пазар, за да може да се запазят временно всички тези работни места, които ги има в региона. Оттам-нататък ангажимент на всеки кмет, на всяка една община, на областния управител е да работят за привличане на инвеститори и създаване на алтернатива“, определи градоначалникът на Стара Загора.

„Това е начинът да се запазят работните места, да не се разпилеят хората, а после да се осигурят алтернативните инвестиции с индустриалните зони. Подходът е правилен и ако някой твърди нещо друго нека да даде своето предложение какво да се направи!“, отсече в заключение Живко Тодоров.