В ОУ „Кирил Христов“ почетоха 24 май с тържество в навечерието на празника

В Основно училище „Кирил Христов“ със специално бутиково тържество на 23 май 2024г. , в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, започна честването на най-българския празник – 24 май. Програмата откри училищният хор „Кирил Христов“ с ръководител г-н Иван Поров, чиито възпитаници изпълниха с въодушевление традиционния за повода „Химн на св. св. Кирил и Методий“. След това директорът Господин Балъкчиев произнесе вълнуваща реч и поздрави колектива с празника.

На официалната церемония, подготвена от заместник-директорите Катя Георгиева, Марияна Йотова и Пенка Манджукова, бяха представени учениците, отличени тази година с почетен диплом за номинация за награда „Млада Загора“, присъждана по традиция от Община Стара Загора. В направление „Наука и образование“ за индивидуални награди бяха номинирани Дария Христова Хаджиева от VII „б“ клас, Преслав Ганев Ганев от VI „а“ клас, Борислав Маринов Славов от VII „в“ клас, Никол Росенова Русева от VII „г“ клас, Виктория Асенова Заркова от IV „г“ клас, Дара-Мария Петрова Димитрова от IV „г“ клас, Никол Николова Мемлекетова от IV „г“ клас, Никола Динев Динев от II „а“ клас, Бранимир Динков Иванов от II „а“ клас. В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда бе номиниран малкият гайдар Виктор Ивайлов Славов от II „г“ клас. Номинация за колективна награда в същия раздел получи училищният хор „Кирил Христов“ с ръководител Иван Поров. По инициатива на г-н Поров, който поздрави участниците в хора и припомни някои техни големи успехи през годините, почетният диплом от номинацията за колективната награда бе връчен тържествено на директора на училището Господин Балъкчиев от Нели Георгиева, ученичка от VI „д“ клас и дългогодишна участничка в престижната училищна формация. В почетния диплом е отбелязано, че хорът „е един от символите на образователната институция с над 25-годишна творческа история“, а отличието е за „дългогодишните му участия в училищни мероприятия, музикални конкурси и изяви в града и страната и спечелените престижни награди и отличия“.

На тържествения ритуал ръководството на ОУ „Кирил Христов“ отличи също и учители с грамоти за висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност, за постигнати значими резултати във възпитателно-образователния процес, за участие в проекти и национални програми, за иновации в образованието. По този повод директорът Господин Балъкчиев лично поздрави началните учители Дарина Делчева, Тонка Маринова, Цонка Янкова, Юлия Пенчева, както и преподавателите от прогимназиалния етап Нела Караманова, Иван Поров, Екатерина Йовчева, Марияна Тодорова и Таня Николова.

Като кулминация специално внимание бе отделено на успехите на началната учителка Дарина Делчева и на учителя по музика Иван Поров, които за пореден път прославиха училището на национално ниво и доказаха, че да си преподавател е мисия и призвание.

На заключителния етап на конкурса „Учител на годината“, организиран в София за 27-и пореден път от Синдиката на българските учители, със Специалната награда в направление „Начално образование“ бе отличена г-жа Дарина Делчева. Призът ѝ бе връчен в присъствието на председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева, президента Румен Радев, проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, Пламен Димитров – президент на КНСБ. В същото време г-жа Делчева бе отличена още и с националната награда „Неофит Рилски“ – почетно отличие на Министерството на образованието и науката, като е поканена на приема, който Президентът на България дава по повод 24 май. Младата и инициативна Дарина Делчева получи заслужено признание за интегрирането на STEAM подхода в ежедневната учебна работа и за разработените от нея поредица иновативни уроци, с които тя успя да покаже на учениците, че обучението може да бъде вълнуващо и желано, както и да има реално приложение в живота. Отличията ѝ са признание за нейния висок професионализъм и са чест за ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Изключителна гордост за училището е и фактът, че с наградата „Неофит Рилски“ вече за трети път е отличен г-н Иван Поров, известен на местната общественост и като учител по музика в ОУ „Кирил Христов“, и като активен лидер на областно и на национално ниво на Синдиката на българските учители. Г-н Поров е създател през 1992 г. на училищния хор, който след обединението на Първа прогимназия с НУ „Кирил Христов“ приема името на старозагорския поет. В хора се развиват силните страни на талантливите ученици, усъвършенства се работата им в екип, развиват се колективното им съпреживяване и чистото пеене. Хорът е носител на първи и специални награди от конкурсите „Вашият шанс е песента“ и „Жълт банан“. Участва във фестивала „Не на дрогата“, „Денят на детето“, в новогодишни концерти, организирани от РУО и Община Стара Загора, в училищни празници. Хор „Кирил Христов“ е известен в град Клисура, където от дълги години участва в Дни на възрожденската и патриотична песен „Топчето пукна“. „По инициатива на Синдиката на българските учители през 2017 г., във връзка с Международния ден на учителя, хор „Кирил Христов“ имаше специално участие, отразено на международно равнище – негова снимка е публикувана в Европейския парламент и на сайта на СБУ“, припомни част от успехите на своите талантливи възпитаници г-н Поров.

Финалът на тържеството бе най-вълнуващ. След толкова много отличия, поздравления и хубави думи от страна на ръководството към учениците и учителите, директорът на училището Господин Балъкчиев също получи признание за своята всеотдайна работа. То бе под формата на специална грамота за заслуги към училището, придружена с благодарност – изненада от неговия екип. Г-н Балъкчиев бе трогнат от жеста, поднесен му от името на целия училищен колектив от учителя Здравко Мочев. „С благодарност за отдадеността към професията, за мотивацията на учителите към високи постижения в процеса на обучение и възпитание, за всеотдайния труд и приноса за развитие на базата на училището, както и за оформянето му като лидер в област Стара Загора“, се посочва в благодарствената грамота, написана с признателност към г-н Балъкчиев от екипа на училището.

Тържеството на 23 май завърши в приповдигнат патриотичен дух – с изпълнение на училищния хор на песента „Моя страна, моя България“.

Честването на 24 май от ОУ „Кирил Христов“ продължава в самия ден с участие в празничното шествие в центъра на града.

Таня Стоянова