160 деца от ДГ“Светлина“ посетиха музей „Етър“, за да получат специалната си награда за най-харесваното „Бостанско плашило“

Ранното утро на 2024г.

Още с изгрева на слънцето, денят вещаеше да е по-различен от останалите. Дворът на детска градина „Светлина” – Стара Загора, в ранни зори се изпълни с деца, които не можеха да сдържат усмивките, емоцията и вълнението си от това, което предстоеше- едно очаквано пътуване.

Три автобуса със 160 деца на възраст от 3 до 7 години потеглиха за Етнографски музей „Етър“- гр Габрово. Това е едно от местата, включено в екскурзиите ни за учебната 2024 година година с образователна цел.

Автобусите бяха изпълнени с музика, песни и детски смях.

Когато пътуваме ,разказваме. Това са най-добрите и запомнящи се уроци.

Пътят ни през Стара планина ни откриваше картина след картина. Върховете и бяха обвити с гъста мъгла, която сякаш ги пазеше от надвисналите облаци. Минахме през град Казанлъкрозовата долина на България. Не останаха незабелязани и вече познатите златни кубета на храм-паметник „Рождество Христово”, известен още като Шипченски манастир, който посетихме тази година в навечерието на Националния празник на България. Полета от розови храсти ,полета от макове и житни класове се стелеха наоколо.

Започна изкачването по билото на Стара планина.

Когато достигнахме връх „Свети Никола”,слънцето точно тогава проби мъглата сякаш нарочно, за да ни покаже гордо и величествено издигащия се на върха „ Паметник на свободата”. Времето мина неусетно и това бе причината да ни се стори, че много бързо стигнахме до нашата цел.

Любезните домакини ни посрещнаха като истински „ балканджии”. Разказаха ни интересни истории и ни преведоха през всяко кътче от тази забележителност. В рамките на „Следкарнавална гюрултия по Етърски” бяхме наградени като победители в Четвърти национален конкурс „Бостанско плашило” и ни удостоиха със специална награда в категория „Традиционно плашило”.

С нетърпение се отправихме към Соколски манастир. Ей това , дето го видяхме от край до край -зелено, зелено, зелено е сърцето на планината. Направихме си пикник. Събрали сили започнахме с игрите, свободни и щастливи.

Не осъзнахме, че и сега по телефоните се виждаме като на живо, но ей това да слушаш с интерес истории скупчил се да не изпуснеш някоя дума сред мелодията на гората е най-хубавият живот и най-голямото удобство!

За конкурса .“Бостанско плашило“: Не се провежда всяка година. Това е Четвърти национален конкурс“Бостанско плашило“.

Ние участвахме в категорията „Традиционно Плашило“.

Това е нашето плашило в двора при овощните дървета и лозовия масив.

Нашето плашило е мома, на която и предстои пенсиониране. И както се шегувахме с екскурзоводите,пътят я отведе на червения килим. Сега тя е на видно място до голямата сцена и „Книгопродавницата“. Домакините споделят,че се радва на голям интерес от посетителите.

Споделят още ,че сме „единствени с голяма награда,защото габровлии са пословично стиснати и никога не дават нищо на други“.

Д-р гл. асистент Йоанна Димитрова

директор а ДГ „Светлина“