Най-престижните награди на общността – Награди „Стара Загора“ бяха връчени на 21 май

Престижната Награда „Стара Загора” получиха на церемония на 21 май 2024 г. в Културен център „Стара Загора” изявени ученици, педагози, хора на изкуството. В Деня на Свети Константин и Елена всички те бяха отличени за своето посвещение, за труда и таланта си. Всички представители на местната власт уважиха тържеството – четирима заместник-кметове, областен и заместник-областен управители, двама заместник-ректори на Тракийски университет, двама председатели на Постоянни комисии в Общински съвет, началник на Регионалното управление на образованието, омбудсман.

Актьорът Борислав Веженов водеше церемонията свежо, но и с подобаващ респект към всички в нея. Той издържа на целия огромен текст, който трябваше да изчете и дори да разведрява сценария.

По установена в последната година традиция първи бяха наградите „Млада Загора”. Индивидуалните номинации са 53!!!!! На брой – на ученици от предучилищна възраст до абитуриенти. Получиха се две редици с ученици на сцената, като първо бяха подредени малките, а след тях батковците и каките им. На първата редица всички погледи привлече малкият  чаровник Алек Милен Марков – ученик от предучилищна група при НУ „Димитър Благоев“, носител на златен медал от есенния кръг на „Математика без граници” и шампионска купа в състезанието „Стара Загора търси математически таланти” 2023 г.

Наградите тук получиха двама „батковци” – от 11 и 12 клас /ще прочетете за всички отличени в края на материала/

Колективната награда в този раздел „Наука и образование” не бе присъдена.

В направление Млада Загора – „Култура и изкуство“ наградата получиха поетеса и певица. Колективната награда в този раздел е 2 броя: спектакъл от деца за деца, който получи овациите на публиката не само от Стара Загора, но и в цялата страна и проект в училища и градини на НЧ”Свети Климент Охридски”.

Награди в раздел „Образование и наука” на престижната Награда „Стара Загора” получиха: индивидуална за 4-ма – директор на училище, педагогически съветник, преподавател по френски език, млад професор от Тракийски университет. Тук само ще отбележим, че отново номинацията на сайта ни www.dolap.bg бе уважена от комисията и предложеният от нас – Динко Цвятков, директор на Средно училище „Иван Вазов” бе сред отличените. /Гордеем се, че в годините всяка една от номинациите на редакторския екип на сайта ни е получавала и награда, за което ще напишем отделен материал./

Колективната награда в раздела получиха две училища: Начално училище „Димитър Благоев” и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Номинацията на НУМСИ бе от Инициативен комитет с председател директорът на Държавна опера-Стара Загора и участници – ръководители на културни институции в града. Тази година училището отбелязва 50 години от създаването си с изключително разнообразна програма. „Мога да ви обещая, че нашите ученици ще са на всички сцени в Стара Загора!” – каза при връчването на наградата Красимир Къшев, директор на НУМСИ. Тук отбелязваме, че цялата музикална програма на тържеството бе с ученици на НУМСИ – от откриването с химните на България и „Върви, народе възродени” на училищния хор, през изпълненията на Патрисия Динева, Ренета Стойкова, на Мариян Божидаров и Георги Белчев /бивши възпитаници с изключителни постижения/, до края с вдъхновеното изпълнение на  „Тракийска сюита“, хореография и ръководство – Рони Киркова. Симона Антонова Дичева- ученичка от 12 клас на СУ „Железник“ беше красиво изключение в програмата.

В направление „Култура и изкуство“ индивидуалната награда „Стара Загора“ получи Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, за впечатляващите и творчески и професионални успехи и несравним принос в утвърждаването на високото балетно майсторство, съизмеримо със световните стандарти.В същото направление колективна награда „Стара Загора“ бе за Държавен куклен театър –Стара Загора – за реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, високите художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора и открояващия се национален и международен резонанс.

Цялата зала посрещна с продължителни овации примабалерината Анелия Димитрова, която се обърна към всички с най-красивите думи, произнесени на церемонията:

„Уважаема комисия, мили съграждани, скъпи гости,

Изключително съм горда да получа тази награда и изключително горда да съм тази вечер сред толкова много знание и талант! Бих искала да споделя тази награда на първо място с целия колектив на Държавна опера-Стара Загора и най-вече с нашия директор Огнян Драганов, с художествения ръководител на балета г-жа Силвия Томова, благодарение на които аз успях да повярвам в своя талант  и да повярвам, че Стара Загора може да бъде притегателен център на величие, на изключително високо оценени световни дейци на балетното и оперното изкуство! И по този начин да осъзная, колко добър избор направих да остана в България, да остана в Стара Загора и тук да е мястото ми на развитие. Бих пожелала в навечерието на този тъй свят празник да се обърна към всички ученици – да обичате родното, да обичате българското, да обичате Стара Загора! Не спирайте да имате любов към знанието, към науката, пътувайте, учете се, но винаги се връщайте, носете знанието си в нашия роден град, той е толкова красив! Скъпи учители, продължавайте да бъдете вдъхновение, да бъдете пътеводна светлина за своите ученици! Продължавайте да сеете  у тях знание и любов към науката, културата, изкуството! Аз съм благословена с изключителни учители и продължавам да се уча и до днес. Пожелавам ви да виждате и да жънете успехите на своя труд! Бъдете благословени!”

Ето имената на всички отличени :

Тази година за индивидуална награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ са постъпили  53 предложения – диплом за номинацията получиха всички от зам.-кметовете Надежда Чакърова, Милена Желева, Павлина Делчева и арх. Мартин Пасакалев. Отличието взеха Стилян Душков Стоянов – ученик от XII а клас в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, за задълбочени познания в счетоводната теория и практика и за завоювано първо място в Националното състезание по счетоводство и Кристиан Венцеславов Христакиев – ученик от XII а клас в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“,  за завоювани призови места и отличия в национални олимпиади и състезания в областта на Информационните технологии и Математиката. Наградите им връчиха зам.-кметът Надежда Чакърова и Бончо Григоров – председател на ПК по образование, наука и защита правата на децата в Общински съвет Стара Загора.

В същото направление колективна награда не бе присъдена.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора“ са постъпили 9 предложения. С нея бяха удостоени Мария-Роза Мирчева Мирчева – ученичка в VI клас от Шесто основно училище „Свети Никола“ – за безспорния поетичен талант и за завоюваното първо място на Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“, Париж – 2024, отличие измежду 630 творби на деца от 15 различни държави в света и за завоюваните от нея призови места и награди в други национални конкурси през годините, на която отличието връчи Милена Желева. Индивидуална награда получи и Симона Антонова Динчева – ученичка в XII клас от Средно училище „Железник“, за завоюваните призови места в национални и международни конкурси, носител на десетки награди и отличия, ярък и безспорен музикален талант, активно присъстващ в културния живот на града.Нейната награда даде Недко Кузманов,  председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на колективна награда „Млада Загора“ са постъпили 3 предложения. Награда получиха НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора, за реализацията на мащабния проект  „Имането“ и неговата роля за приобщаване на младите хора в света на завещаната ни традиция и духовното им израстване. Проектът обедини интереса и творческите усилия на единадесет образователни институции от града – девет училища и две детски градини. Тя бе връчена от Надежда Чакърова.

Колективно отличие и за Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra” – за високи художествени и сценични постижения при създаването и реализацията на мюзикъла „Училище за Магьосничества“, номиниран да представи България на Международния европейски фестивал за фантастично изкуство „Еврокон“ 2024 г., връчено от Милена Желева.

За индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ са  постъпили 13 предложения. Награден бе Динко Бойчинов Цвятков – директор на Средно училище „Иван Вазов“, за новаторство, висок професионализъм, инициативност и утвърждаване на училището като първенец в СТЕМ образованието на национално ниво. Отличието връчи зам.-кметът с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова.

Индивидуална награда получиха и Димитринка Стоянова Петкова – педагогически съветник в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, за висок професионализъм, креативност и инициативност в реализирането на събития и благотворителни каузи, за подкрепата на учениците в утвърждаването им като младежки лидери, Мима Пенева Петрова – главен учител по френски в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, за висок професионализъм, утвърждаване авторитета на училището и доказан принос в преподаването на френски език и култура за поколения старозагорци, както и проф. д-р Юлиан Ананиев, дм – декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, за утвърждаване авторитета на университета, изключителния принос в научните изследвания в областта на хуманната медицина и развитието на университетското образование.

В направление „Наука и образование“ за присъждане на колективна награда „Стара Загора“ постъпили има 3 предложения. Наградата получиха НУМСИ „Христина Морфова“ – за яркото присъствие на неговите възпитаници през годините в националната и световна музикална култура и Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“ – за утвърждаване на училището като съвременна иновативна и технологична образователна институция, за постигнати високи резултати в обучението и възпитанието на децата и учениците. Отличията им връчи Надежда Чакърова.

В направление „Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда „Стара Загора“ е постъпило едно предложение на Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, за впечатляващите и творчески и професионални успехи и несравним принос в утвърждаването на високото балетно майсторство, съизмеримо със световните стандарти.В същото направление за присъждане на колективна награда „Стара Загора“, отново едно предложение за Държавен куклен театър –Стара Загора – за реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, високите художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора и открояващия се национален и международен резонанс.Те получиха наградите си от Милена Желева.

От Долап.бг поздравяваме всички наградени!

Снимки Жейна Желева, Община Стара Загора