Най-малките „усмивки“ дебютираха на Европейската нощ на музеите и галериите

На 18 май 2024г. в Европейската нощ на музеите и галериите, Градската художествена галерия на Стара Загора предложи изключително интересна и забавна програма, която задоволи всички вкусове, възрасти, но и стана сцена, от която започва творческата реализация на млади таланти.

Художественото ръководство на Вокалната студия „Усмивки“ при НЧ „Родина 1860 изненада публиката, като пусна на сцената своите най-най-малки певици. Те са във формацията от началото на сезона, но вече са усвоили сценично поведение и спятост.

Мини усмивчиците изпяха „Жаба жабурана“ и „Ла бабма“ и получиха аплодисментите и овациите на публиката.

При „каките“ изпълненията бяха на много високо ниво и по трудност, и по интерпретация, и със завидни певчески умения. Елия Внукова изпя „Необясними неща“ на Нели Рангелова; Симона изпя песента на Тони Димитрова – „За тебе хората говорят“; Никол – „Ти гониш“; Гергана Иванова – джаз стандарт; Христина Кютекчиева – „Този свят е жена“ на Лили Иванова; Петър – „Кой ще каже какво е любов“ … Всички те са многократни носители на Гран при и специални награди.

Четири са възрастовите групи в „Усмивки“: Най-малките са от детските градини, от първи до четвърти клас е втората , от пети до седми клас са в третата група и гимназистите в четвъртата група. В момента в школата са около 40 деца. Репертоарът включва детски забавни песни, фолклорни обработки и джаз стандарти, рок …Групата е активен участник в културния живот на града. Поради голямата ангажираност на децата, ръководството се стреми поне два пъти в годината всяка от групите да се явява на конкурси, което е голям стимул за тях. Най-скорошното им участие е на 24 май .

Голяма част от репертоара са авторски песни – по музика на Жанина Янкулова и текст – на Мая Дългъчева. Има и текстове от старозагорката Христина Радомирова.

През 2025 г. „Усмивки“ ще честват 30-годишнина. За тези години стотици деца от детските градини и училищата на Стара Загора са преминали през школата.

Каквато и професия да имат в живота, важно е, че са станали ценители и любители на музикалното изкуство, сподели за Долап.бг художественият ръководител Жанина Янкулова.

Росица Ранчева