70 години Музикална школа „Фортисимо“ Стара Загора

Малки джазмени от школата и професионална банда сътвориха уникален празничен концерт

На 20 май 2024г. в Художествената галерия на Стара Загора се състоя честване на 70-годишнината от създаването на Музикалната школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина 1860”. При превъзходно домакинство на галеристите, сред картините на едни от най-големите български художници, всичко беше празнично и необичайно за такова събитие. В дъното на големия салон до рояла, се бяха разположили инструментите на „Трио+“ – китара, контрабас и ударни инструменти, а пред тях – тромпетите на прочутия Венци Благоев.

На специални кресла, пред столовете на публиката, препълнила големия салон, бяха малките джазмени , на които предстоеше първия контакт с професионалния оркестър, на който бяха солисти. Не зная кой бе повече притеснен – децата или родителите, които буквално не ги свърташе.

Тържеството откри с приветствени думи Мариана Желязкова, от ръководството на Читалището.

После пред всички се изправи директорът на „Фортисимо“ Мария Кирекчиева:

Решихме послучай 70-годишнината на нашата школа да направим малко по-нестандартен концерт – празник за нашите деца. Те са изключително въодушевени, че ще свирят на една сцена с големите музиканти -професионалисти. Преди да започне концертът ще ви кажа няколко думи за нашата школа. Началото й е през 1954 г. с два класа – по пиано на Люба Рачева и по цигулка на Сава Бъчваров, който става и първият директор на школата.

Аз съм четвърто поколение директори. След Бъчваров, щафетата поема Милчо Божков, Светла Данева и от 2018 г. съм аз- Мария Кирекчиева. Хиляди са децата, които са минали през музикалната школа. Много от тях да известни имена у нас и по света. Една от тях е световно известната оперна прима Веселина Кацарова, която ни подари домашен органи. Наши възпитаница са Стефан Вълдобрев, Димитър Благоев, който тази вечер е китаристът на групата и много други.

Искам да спомена и имената на колегите, които са работили в школата. Някои от тях вече ги няма, но добрите им дела остават:Ваня Овчарова, Грета Анастасова, Динко Карадонев. От тях съм се учила, винаги са ми помагали и най-важното -много обичаха децата. От тях съм наследила да върша работата си с любов, да обичам децата и да правим всичко на макс. Неслучайно школата ни се нарича „Фортисимо“ – най-силното“

Мария Кирекчиева спомена и имената на гордостта на школата, които са донесли много първи и специални награди на наши и международни фестивали и конкурси: Яна Желева, Рая и Марта Добреви, Тимотей и Теодора Вълкови, Мая Пенкова- ученици на Мария Кирекчиева, Виктор Стоев – ученик на Деница Георгиева, Георги Соколов и Николай Атанасов – ученици на Светла Данева и др. Тя поздрави участниците в празника и благодари на родителите и учителите за грижовността им и подкрепата на децата си по трудния път на музикалното изкуство.

Какво по-нататък се случи, с думи не може да се опише. То само може да се преживее, защото изпълва сърцето с радост, гордост и усмивки.

Първа до рояла седна една малка принцеса – 7-годишната Белослава Георгиева, която по-малко от година посещава редовно „Фортисимо“. Тя изпълни самостоятелно, със замах пиесата “Just Stuttin’Dlong” , а сетне- без да се смути акомпанира на оркестъра. За следващия номер при нея се присъедини другият сладурчо – Гео Тетимов. На четири ръце изпълниха много интересно и сложно парче. След като се поклониха, както това става в операта, Гео отново се върна при рояла, за да изпраска „Ледената река“. Повтори я сетне с „Трио+“. Със “Summer taime” на Гершуин – Рая Добрева, която вече е била на конкурси и в колекцията си има много високи отличия, показа класа и по абсолютно нищо не отстъпваше на професионалистите.

Димитър Кроснев изпълни „Розовата пантера“, а при второто представяне – „Good Time Rag”. Мая Пенкова смая с Take Five – Paul Pesmond”; Самуил Господинов ни отведе „В цирка“ и ни запозна с „Мики Маус“. Много добре се представиха Ева Маринова и Дария Узунова. После на сцената излезе „тежката артилерия“ – Теодора Вълкова, Виктор Стоев и Тимотей Вълков – по-дълго време учили в школата, усвоили маниерите на преподавателите си, навлезли дълбоко, професионално в музиката.

Венци Благоев беше в стихията си. Той контактуваше и предразполагаше децата, даваше тон на съвместните изпълнения с бандата, той самия сменяше тромпетите, раздаваше на публиката всевъзможни хлопки, чукчета, маракаси, дайрета и пр., която беше действаща част от завладяващото шоу.

Мариана Желязкова изнесе торта със запалени 70 свещи и всички заедно изпяха и изсвириха „Честит рожден ден!“

Накрая, като при големите професионални концерти, дойде ред на цветята за артистите, прегръдки, целувки, поздравления, снимки и селфита, благопожелания и обещания за щастливо отбелязване и на 100- годишнината на „Фортисимо“.

Честит и благословена 70-годишнина и от Долап.бг!

Росица Ранчева

Снимки с благодарност инж. Емил Енчев