Филмът „Мара Шопова. Сцената -същността на един живот“ представиха в Европейската нощ на музеите

По случай Европейската нощ на музеите, която се проведе на 18 май 2024г., Музей „Литературна Стара Загора“ прожектира документалния филм за уникалната актриса и общественичка, свързала трайно живота си със Стара Загора -Мара Шопова.Тя е известен театрал, първата жена в България, режисирала оперно представление, първия глас в ефира на най-старото извънстолично радио – Радио Стара Загора. Тя е родоначалник на цяла династия от даровити актьори – големият артист Наум Шопов, Почетен гражданин на Стара Загора, е неин син. Внук й е световноизвестният актьор Христо Шопов. Правнукът ѝ д-р Наум Шопов също е актьор, телевизионен водещ на популярни предавания и инфлуенсър.
15 минутният филм „Мара Шопова. Сцената – същността на един живот“ е продукция на Радио Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора. В лентата спомени за легендарната българка споделиха внуците й Димчо Дандов и Христо Шопов, музиковедът д-р Ема Жунич и Христина Дучева- Георгиева от Държавен Архив Стара Загора. Сценарист е журналистката Анна Турлакова, оператор е инж. Емил Енчев, тон режисьорът Георги Генов е музикален оформител. След прожекцията на лентата с Анна Турлакова и Емил Енчев се проведе интересен творчески разговор.
Мария Делчева Митева е родена през октомври 1894 г. в Хасково. На 17 г. се омъжва за Петър Райджеков. Раждат се Кичка и Георги. След смъртта на съпруга си, през 1920 г. пристига в Стара Загора заедно с брат си Данчо Делчев. Двамата започват артистична кариера на сцената на Дружество „Театър“. Година по-късно тя създава семейство с Христо Шопов – секретар на Дружеството. Раждат се Красимир и Наум. В културния и обществен живот на Стара Загора се появява Мара Шопова. Неслучайно нейният син Наум я определя като „светилник, около който се върти културният живот на Стара Загора“. На сцената се е изявявала не само като актриса, но и като режисьор. Правила е постановки по училища и читалища, помагала е на новопостъпилите актьори в театъра. Контактувала е с видни личности като поетът Кирил Христов, Георги и Кичка Баталови – първи оперни артисти…
„Вече два месеца, почти всеки ден, работа и грижи около това, което е същността на моя живот-сцената. Все ред не идва да отбележа, защото няколко сухи реда, не ме задоволяват, не изразяват всичко, което съм преживявала…“- пише в един от многобройните си дневници.
Първата жена постановчик на българския музикален театър името си Мара Шопова записва и в тази история. През 1925 г. от Дружество „Кавал“ я канят да постави операта „Гергана“ на маестро Георги Атнанасов:
„Решиха на мен да възложат режисурата и изпълнението на ролята на Гергана. Какво доверие и каква наивност. Чули ме да пея в ролята на Мария от „Иванко“ и смятат, че мога да бъда Гергана. Усилия ми костваха да отбия тази невъзможна за мене задача и приех само режисурата“ – споделя Шопова. Костюми и реквизит за постановката събират от селата наоколо и от собствените си домове…
На 19 февруари 1936 г. Мара Шопова е първата, която застава пред микрофона на Радио Стара Загора.
„По постоянна програма на мен се възложи един час. Участвах и поставях и часа за селяните, и други часове, които се налагаха, заедно с участието на брат ми Данчо Делчев… А какъв беше трудът и усилията да набавим всички уреди, които са необходими за изпълнението на Детския час – крави да мучат, звънци да звънят, птички да пеят…“ – звучи автентичният й глас в лентата.
В биографията си Мара Шопова записва и участие в няколко филма.
През 1958г.  тя се пенсионира като актриса в Старозагорския театър. Хора от обкръжението й разказват, че макар и много зле със зрението, тя до последно е била в театъра, поради нейната невероятна любов и преданост към това велико изкуство. Тя е била личност, която може да даде кураж, напътствие, доверие, грижа и упование.
Според авторите на лентата,  животът на Мара Шопова е вдъхновение и пример за творческа и обществена активност, които заслужават респект и подражание.

Филмът може да гледате ТУК https://www.youtube.com/watch?v=vxvQX4lc5mc

Росица Ранчева