Мини певците на „Жарава“ направиха дебют на Европейската нощ на музеите

С много богата и прелюбопитна програма Художествена галерия Стара Загора отбеляза на 18 май 2024г. Европейската нощ на музеите и галериите. Много радост, усмивки и заслужени аплодисменти предизвикаха най-малките участници в прославения Детско-юношеския народен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина 1860“ в Стара Загора.

Децата са от подготвителната школа и днес е тяхното първо представяне на сцена, – каза за Долап.бг художественият ръководител Даниела Дюлгерова. – Най-малката певица е Мира, която е едва на 4 годинки. Останалите участници са в първи и втори клас: Стефани, Полин, Кристи и Никола. Освен общите песни на квинтета, всяко от децата се представи и със свой номер. Уча ги на вокална техника, на сценична свобода, защото много е важно психически да са устойчиви на сцената“ -каза г-жа Дюлгерова.

Сега участниците в постоянната формация „Жарава“, заедно със школата е 25 деца. През последните няколко години съставът и особено секстетът станаха една от визитните картички на Стара Загора.

Даниела Дюлгерова  сподели, че с големите деца от „Жарава“ имат много ангажименти и участия на различни форуми, концерти и конкурси. Постоянно работят нови песни. Участват в различни колаборации и спектакли.

Миналата година Детско-юношеският народен хор „Жарава“ отбеляза 25 години от създаването си и 80 години от рождението на основателя си Динко Карадонев.

Съставът е създаден през 1998 г. при Читалище „Родина 1860“ . Инициативата е на председателя на читалището Дора Илиева и на преподавателя по акордеон Динко Карадонев, който ръководи хора 12 години. След неговата кончина диригентството поема Милена Паунова. Настоящият ръководител е Даниела Дюлгерова. Тя е възпитаник на Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, високо ценен музикален педагог. Неоценими заслуги за творческата дейност на „Жарава“ има и фолклористът Стоянка Петрова.

За 25 години участниците в хора са над 350. Изнесените концерти са над 650, а престижните награди 174. До 2010 г. под ръководството на Динко Карадонев хорът има заснети 15 клипа, издаден е и аудио диск с 23 песни. „Жарава“ има самостоятелни турнета във Франция, Русия, участия в множество международни фестивали. През 2007 г. „Жарава“ е категоризиран като представителен детски хор. През 2018 г. с подкрепата на кмета Живко Тодоров, Община Стара Загора и библиотека „Родина“ е издаден сборник и диск – 155 песни от репертоара на хор „Жарава“. В него са включени 37 авторски песни на Динко Карадонев, а 17 от тях са по текст на Стоянка Петрова.

Росица Ранчева