С мини джаз фест Музикална школа „Фортисимо“ ще чества 70 годишнина


На 20 май 2024г. от 17:00 ч. в Градската художествена галерия на Стара Загора, Музикална школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина 1860“ ще чества своя 70-ти рожден ден.

Над 1000 през  годините са възпитаниците  на школата, която не само създава музиканти, но и преди всичко възпитава ценности и високи критерии към всички изкуства, в това число и най-вече към музиката.

Школата е основана през далечната 1954г. Интересът към нея е бил изключително голям. Приемът е бил с изпити и за съжаление много от децата не са могли да влязат поради липса на капацитетни възможности.

Първоначално се сформират два класа: по пиано на Люба Рачева и по цигулка на Сава Бъчваров, който става и първият директор на школата. Скоро след това се откриват и нови класове по акордеон, солфеж, цигулка, виола, виолончело и контрабас. Преподавателят по цигулка Тенко Тенев създава Детски струнен оркестър. Първите учители са били Блага Чернева, Стефан Моцинов, Пенка Попова, Славея Касабова. Като учители по пиано са работили Елена Корабарова, Веска Влахова, Ана Бояджиева, Нели Камбурова.
Учители по акордеон в школата са били Димитър Димитров, Милчо Божков, Татяна Нанева и Динко Карадонев. Под ръководството на Динко Карадонев е създаден акордеонен оркестър, завоювал множество престижни награди.
От 1975 до 2005г. в школата преподава солфеж Ваня Овчарова. Тя създава вокални формации от групите по солфеж и успешно подготвя голям брой ученици, приети в Музикални училища.
Трябва да се отбележи съвестния и всеотдаен труд на Грета Анастасова, която работи, като преподавател по пиано в школата повече от 40 год. Нейни ученици са: Антон Радев- сега оперен певец, пианистите Трифон Трифонов и Ирена Русенова ,Люба Маркова- преподавател, изпълнител и композитор в Хамбург, Германия, както и световноизвестната оперна прима, гордостта на Стара Загора- Веселина Кацарова.
От 1979 до 2001г. директор на школата е Милчо Божков. През това време започва да се изучава флейта, тромпет, кларнет, оперно пеене и китара.
От 2001 до 20018г. директор е Светла Данева. По нейно време се сформира клас по синтезатор с преподаватели Николай Цолов и Стоян Радев.
От 2018г. и понастоящем директор на школата е Мария Кирекчиева.
Днес школата си има име – Музикална школа „Фортисимо“ при Читалище „Родина“ .
Сформиран е нов клас по укулеле, с преподавател Никола Петков. Възобновени са класовете по синтезатор и солфеж. Въведени са Музикални занимания за най- малките, от 3 до 5 г.В школата се предлага обучение по пиано, китара, укулеле, барабани и солфеж. Приемат се деца над 4-5 год. възраст, ученици и възрастни без ограничения във възрастта.
Нововъведение в образователната програма на Музикална школа е проектът- “ Заедно на концерт”. В рамките му се организира посещение на класически концерти и други музикални и сценични изяви с цел повишаване на общата музикална култура и изграждане на артистичен и духовен мироглед на учениците.
В последните години, в резултат на всеотдайната работа на преподаватели и ученици са завоювани много престижни награди от национални и международни конкурси.
С особени заслуги за издигане авторитета на школата са учениците на Мария Кирекчиева, носители на много първи и специални награди. Това са : Яна Желева, Лорийн Тевекелян, Рая и Марта Добреви, Мая Пенкова, Тимотей и Теодора Вълкови.

Във „Фортисимо“ се приемат деца от 4-5 години нагоре до…90 годишни хора с млад дух.

В юбилейната година възпитаниците са около 100. Те са от предучилищна възраст до 17-18 години. Големите са предимно отлични ученици от ППМГ „Гео Милев“, от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, от СУ „Максим Горки“ и др. Радостен факт е, че малките музиканти все по-често участват в градски и училищни концерти прояви, което ги стимулира и удовлетворява положения голям труд.

Малко нестандартен ще е празничният ни концерт, сподели за читателите на Долап.бг директорът г-жа Кирекчиева.- Поканила съм големия български тромпетист Венци Благоев, който заедно с други музиканти – китарист, контрабасист и барабанист, ще свирят заедно с нашите ученици. В концерта ще участват 11 деца на различна възраст и с различна подготовка, но с еднакво голямо желание. Дори имаме деца, които свирят за първа година. Някои от малките са толкова щастливи, че скандират „аз вече свиря джазове..!“ На някои от тях сме дали да научат по-подходящи джазови пиески. Вълнението е голямо, защото ще свирят на една сцена с големите музиканти в Мини джаз фест.“

Според г-жа Кирекчиева, не всички продължават образованието си в музикално училище или академия, но завинаги остава любовта им към музиката. По нейни наблюдения, децата които се занимават с изучаване на инструмент и въобще с изкуство, винаги се променят и стават различни. Нито един от тях в живота не се е провалил, защото се е докоснал до света на изкуството.

Честит и благословен да е 70-ият рожден ден на всички вчерашни, днешни и утрешни възпитаници и учители на Музикална школа „Фортисимо“!

Росица Ранчева