Пълно шест за всички участници в шестия Национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“

„Пълно шест за всички участници в шестия Национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ –бяха уводните думи на Розалина Карамалакова, ръководител на Клуб „Млад журналист“ към .Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора преди да започне награждаването на победителите в конкурса. Той е организиран с подкрепата на Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев”, Фондация „Постижения“ и Национална бизнес поща.

Награждаването по традиция се състоя в Къща-музей „Гео Милев“ на 17 май 2024 г. /петък/ и да получат отличията си дойдоха деца чак от Добрич, а още от Пазарджик, Кърджали, Велико Търново.

Темата на конкурса бе „Нашият свят“, а целта му е да се развиват таланта и творческото въображение на учениците,  да се утвърдят  общочовешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност, както и провокиране на участниците да отразяват теми и проблеми, които ги вълнуват.

„В Националния конкурс участват ученици от 5 до 12 клас в две възрастови групи във всеки раздел и категория като първа възрастова група е 5 – 7 клас, а втора възрастова група – 8 – 12 клас. Получени бяха 172 творби от ученици от 25 населени места, 14 области. Включиха се 158 индивидуални участници, 14 колектива с вестници на хартиен носител и 8 колектива с електронни вестници“ – обобщи Златица Радева , ръководител на Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора. Всички присъстващи бяха поздравени от Станимира Димитрова, началник отдел „Образование“  в Община Стара Загора.

Журито на конкурса е с председател Виктория Караабова, председател на Фондация „Постижения“ и управител на Медиен конгломерат „Национална бизнес поща“ и членове – Уляна Кьосева /журналист, Връзки с обществеността на Държавна опера-Стара Загора/, Радослава Рашева /журналист, отговорен редактор на вестник „Национална бизнес поща“ и Благовест Илиев /журналист и продуцент на новини в Телевизия и преподавател във Факултета по журналистика на Софийски университет „Свети Свети Климент Охридски“.

Наградите в първа възрастова група връчи Уляна Кьосева. Първа получи своята Специална грамота и подаръци от Държавна опера-Стара Загора прелестната седмокласничка Ния Мемиш от Велико Търново. Тя бе отличена за своето есе за балета. Ния посещава балетна школа от малка и на церемонията по свое желание се появи в балетно облекло и с палци и обра овациите на всички присъстващи. Показа им как не е лесно да се пази равновесие и танцува с тези балетни обувки и ги поздрави сърдечно. С Ния беше цялото и семейство – мама, тате и по-малката сестричка, която е талантлив малък художник. Цялото семейство е поканено да присъства на спектакъл на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора – когато и където пожелае!

Виктория Караабова също връчи първо специалната награда на Фондация „Постижения“ – на младите хора от вестник Вестник „Спортна слава“ при Клуб „Млад журналист“  Спортно училище, град Пазарджик и награди участниците във втора възрастова група.

От Клуб „Млад журналист“-Стара Загора пък Николай Влаев е избран да участва в платен стаж през лятото във в.“Национална бизнес поща“ – съобщи Виктория Караабова.

Журито бе единодушно във високата оценка на всички творби, в таланта и умението на всички участници да се  изразяват на красив и правилен български език.

Николай и Елизабет Казале от старозагорския клуб „Млад журналист“ още на следващия ден след награждаването /в събота, 18 май/ получиха в Шумен нови отличия от Националния конкурс „Мадарски конник“.

Екип на Долап.бг

Всички класирани участници в Конкурса може да видите тук https://dolap.bg/2024/05/15/%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d1%88%d0%b5%d1%81/