Възрожденски икони от Добруджа украсяват Музея на религиите в Стара Загора

На 15 май 2024 г. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора бе открита изложбата „Възрожденски икони от Добруджа“. Тя гостува от Регионален исторически музей-Добрич и включва творби, образци на възрожденската иконопис от колекцията на музея.

Изложбата откри г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, в присъствието на ставрофорен свещеноиконом Евгений Димитров от храм „Света Троица“-Стара Загора, Пламена Бакалова, куратор на изложбата и завеждащ отдел „Средновекoвна археология“ в РИМ-Стара Загора и колегите от РИМ-Добрич – Павлин Йорданов, уредник отдел „Българските земи XV-XIX в.“ и Павлин Пенев, реставратор в музея . Те представиха част от творбите и разказаха как са събирани и реставрирани иконите.

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ са  подредени 30-те най-впечатляващи експоната от колекцията. Сред тях са „Иисус Христос Пантократор” от XVII в., „Иисус Христос на трон” /XVIII в./, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /XIX в./ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и „Царски двери“ /XVIII в./, „Надиконостасен кръст“ /XIX в./ и „Йерусалимия“ от края на XIX в. Дванадесет информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.