Фестивал на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“ радва старозагорци и гости през уикенда

На 18 и 19 май 2024г. на Античния форумен комплекс „Августа Траяна“ се провежда първото издание на Фестивал на Античността и Средновековието. По покана на Община Стара Загора в събитието участват Сдружения за исторически възстановки от Варна, София, Русе, Пловдив, Ямбол, Велико Търново и др. Търговската улица на античния град е върнала предназначението си отпреди 1800 години. Издигнати са аули, веят се знамена, разхождат се със самочувствие римски войни, легионери и патриции, аристократи, боляри и болярки, майстори занаятчии, простосмъртни, а сред тях и гостите на атрактивния форум.

В началото на античната търговска улица са разположени бойни оръжия – мечове, ризници, шлемове. По обясними причини тук най-много зяпачи бяха мъжете и момчетата. Присъствах и на жесток дуел между двама палавници, който завърши служебно, без победа. Зад тях, по към страната на операта, са стрелците с лъкове.

Бисер Енчев и съпругата му Диана от Русе пресъздават ежедневието на средновековния занаятчия. Те са представители на точиларския занаят. Заточват селскостопански сечива, оръжието на армията, посуда и всичко, което е потребно за бита по онова време. Те показват вилици от ковано желязо, чинии, дървени купи с дървени лъжици, чаши за вино и за бира, подарък от местния феодал. На баша е  средновековна кама, която също е подарък от началството. Според Бисер Енчев, когато армията тръгне на война, ако има нужда от повече бойци, облича ризницата, шлема, щита и меча и тръгва с войните.

Красивата Лора е от Варна от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ (означава мечоносец). Тя демонстрира как са се правели свещи от 100 % натурален пчелен восък. Восъкът се топи на водна баня. Потапя се многократно фитилът вътре и той се наслоява в тип църковни свещи, които хората са използвали ежедневно в бита, най-вече за осветление.

На друг щанд се предлагат антични настолни игри и изобретения, както и малки пластики за украшение.

На феста присъстваха и няколко млади мъже, които са се обединили по интереси. Някои са от София, други от Варна, трети от Пловдив. Иван Димитров сподели, че развиват най-различни дейности. Някои са шивачи и показаните дрехи от Средновековието са шити от тях. Те са преди всичко за боляри и болярки и други благородници. Има дрехи и за мъже и за жени, най-вече по модели от Второто българско царство.

Младият мъж представи и подправките, използвани в кулинарията, които са се внасяли предимно от Азия и близкия изток: индийско орехче и канела, къри, боровинки, анасон, ядки, чер пипер, розмарин, лавандула и пр.

На запад по античната търговска улица се е разположил ковач с голям мях, който „кове желязото докато е горещо“. Още по на запад се показват различни оръжия, ризници, шлемове…

Следващата ми спирка е при монетосеченето. Млад красавец обяснява как става това, както в античния свят, така и в Средновековието.Лее се заготовка като ядро от различен метал – мед, бронз, сребро, има щампа и се изсича върху нея с доста удари от голям чук. Монетите са предимно римски и тракийски, които сега се търсят най-вече от колекционери.

Млада грънчарка е подредила щанд с красиви керамични съдове – чинии, чаши, вази и пр., които и в момента произвеждаше. Пленена от магията, до грънчарското колело седна и госпожица Даная, която с помощта на майсторката създаде първия си съд.

В югоизточния край на улицата, до беседката, се проведе модно ревю на антично и средновековно облекло. Специалисти в тази област обясняваха на публиката подробности около тоалетите и аксесоарите, демонстрирани от млади момичета и момчета манекени, както и от важни аристократи и техните съпруги. Един „бабаит“ показа с меч в ръка оскъдното си облекло, като заяви, че едва чака да се впусне в гладиаторска битка.

Организаторите на фестивала – Община Стара Загора и Регионален исторически музей предлагат още демонстрация на средновековна кухня и медените питиета от Античността, Средновековието и до наши дни, античен театър, рецитал на антична поезия, римска медицина, антични настолни игри и изобретения, бойни демонстрации, концерт на антична и средновековна музика на групите „Ксана“ и „Летящи номади“.

На 19 май 2024г. фестът ще продължи с демонстрации на занаяти, бит и традиции, монетосечене, грънчарство, тъкане на кори, стрелба с лък и др.; „Бронирането на война“ – беседа и демонстрация на античното и средновековното оръжие; Античен театър, рецитал на антична поезия, гладиаторски игри, римска медицина, антични настолни игри и изобретения; Бойни игри.

Браво на организаторите и дано Фестивалът се провежда ежегодно, както обеща в поздравлението си към участниците Милена Желева – ресорен зам.-кмет по култура и младежки дейности при Община Стара Загора.

За да бъдем коректни към историческите факти, трябва да припомним, че на 18 септември 2011 г. се проведе подобно събитие – „Историческа възстановка,посрещане на император Септимий Север. То беше организирано от Регионален исторически музей Стара Загора, Сдружение „Различният поглед“ със съдействието на Община Стара Загора. Всичко премина според замисъла и беше посрещнато изключително ентусиазирано и с аплодисменти от присъстващите на форума над 1000 и повече човека публика.

Да, ама не!

Събитието беше оплюто и заклеймено като пропаганда на робовладелческия строй. Колкото и да не ви се вярва,започна битка, организирана от един вестник и „свитата“ около хералдика Христо Танев (лека му пръст). За да се борят срещу служителите на музея, начело с директора проф. д-р Светла Димитрова, те създадоха БИО – Българско интелектуално опълчение. Почти във всеки брой вестникът излизаше с интервюта, становища и обръщения, забележете от хора с други професии, които доказваха, че Септимий Север не е идвал в Августа Траяна и не е посрещан. Освен това, той е един от най-жестоките императори. При направена анкета скандидатите за кметове се задаваше провокативният въпрос:“Оправдавате ли манипулациите и историческото невежество на историците от РИМ по отношение на културно-историческото наследство?“.„Палячовците от София, Варна, Пловдив и Добрич се правят на легионери и патриции, под умилените погледи на ръководството на РИМ!“… Дългогодишните историци и музейни работници, които всъщност са изградили сегашния Регионален исторически музей и с национален научен принос към историята, бяха наричани „родоотстъпници, „майкопродавци“, „соросоиди“ и пр.

Е, БИО постигна целта си! За проф. Светла Димитрова нямаше място в РИМ и затова тя е втори мандат успешен директор на Музей „Етър“ Габрово; Единият сценарист Георги Илиев се реализира успешно във Франция, другият – Живко Симитев – също е на друга работа. Едни бяха принудени да се пенсионират преждевременно, други да напуснат, за да настъпи мир, любов и затишие.

В резултат са пропуснати 13 години, през които идеята можеше да се изчисти от ненужното, да се надгради, да се използват максимално даденостите на Античния град и Стара Загора да се превърне в желана и атрактивна дестинация.

Слава Богу, че Община Стара Загора се захвана с тази уникална възможност! Желая успех!

Ето какво сме писали преди 13 години:

„Преблестящият град на траянците, както преди повече от 1800 години са наричали Августа Траяна, посрещна в неделя император Септимий Север.

Възстановката на събитието се състоя на Античния форум в Стара Загора като част от четвъртото издание на младежкия фестивал „Различният поглед“.

В началото публиката наблюдава пазар на роби, които бяха купувани от граждани и търговци. Водени от първожреца на Августа Траяна весталки изпълниха ритуал, предхождащ посрещането на императора.

Съпровождан от своята кохорта, заедно с императрицата пристигна император Септимий Север. Неотлъчно до него вървеше пажът, който държеше в ръцете си фастии (голям дървен сноп с привързана брадвичка към него), символизиращи императорската власт. Прозвуча легионерска клетва за вярност към императора. Последваха гладиаторски битки, а най-накрая – наздравици за всички присъстващи с по чаша червено вино, подарено от Винарска изба – с.Свобода.

В събитието се включиха над 200 доброволци, изпълняващи ролите на гладиатори, търговци, легионери (от Четвърти скитски легион – гр. Добрич), елитни бойци (от Сдружението „Чигот“ от Варна и „Сила“ от Пловдив за исторически възстановки) (на старобългарски чигот означава мечоносец. Чиготите са били личната гвардия на местния болярин) и др.

Сред римските граждани бяха и двамата сценаристи, режисьори и организатори на шоуто от Регионалния исторически музей – археологът Георги Илиев и историкът Живко Симитев.

Това е една от стъпките за превръщането на Стара Загора в атрактивен културно-исторически център. Налице е и заявената подкрепа на правителството в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.“

Ако искате да прочетете и видите 46 минутен филм за случилото се преди 13 години, вижте вYouTube : “Историческа възстановка, посрещане на император Септимий Север“

 

Росица Ранчева