Започва ли Европа от античния град Августа Траяна?

Росен ПЕТРОВ

Имало ли е период в историята, когато Европа е била част от Тракия, а не обратно? Оказва се, че е имало. Познайте откъде е бил родом „председателят” на Европа преди 1700 години? От античния град Августа Траяна, построен от римляните на мястото на древното тракийско селище Берое или днешната Стара Загора . Този „председател” носел името Аврелий Фронтон, а при разкопки в древния град на липите е открит следния прелюбопитен надпис, издълбан върху камък. Вижте какво гласи:

На добър час! На Аврелий Фронтон, син на Диофан, Олимпионикия, Алионикия, Необикновения бегач. Отдавна пръв и единствен сред всички граждани на родния град и Отечеството си. По решение на Свещения Съвет и Славното Блестящо Събрание, Аврелий Менандър-„Злобата“, син на Менандър и Кото, атлет, съвъзпитаник на победителя, издигна статуя за своя сметка. Благоденствай!“

От надписа става ясно, че въпросният Аврелий Фронтон е победител в две различни олимпийски игри от онази епоха. Едните се провеждали в традиционната Олимпия, а другите – на остров Родос и били в чест на Бога на слънцето Хелиос. Тези тълкувания са на големите ни археолози Николай Овчаров и Людмил Вагалински.

Двукратен олимпийски победител от различни игри е било много рядко явление и атлетът Фронтон се сдобива не само с изключителна, почти божествена слава и богатства, но с високи властови позиции. Първо, става „тракарх“, което ще рече – управител на провинциалния съюз на Провинция Тракия, след това и „европарх“. Това е същата длъжност, но отнасяща се вече до Провинция Европа. В този период с името „Провинция Европа“ римляните наричат Източна Тракия или всичко от Родопите и днешна Югоизточна България до Дарданелите и Босфора. Всъщност, чисто административно, Европа е била част от много по-големия диоцез Тракия. Знам, че е трудно за вярване от съвременна гледна точка, но по това време Европа е била част от Тракия, а не Тракия – част от Европа, обаче такова е било решението на император Диоклециан. „Областен шеф на съветите” на Тракия и Европа е този необикновен бегач Фронтон, родом от Старозагорско.

Друг открит каменен надпис в чест на въпросния човек буквално го титулува така: „Тук живя Първият Управител на Европа“. В кръга на шегата, следващият път. когато Урсула Фон Дер Лайен дойде на посещение у нас, може да я заведат да види надписа и да се запознае с родното място на древния си „предшественик”. В шегата има и не малко истината, защото една от основните и много логични версии за това защо нашия континент носи името „Европа”, е свързана именно със създаването през 297 година след Христа на тази малка, но много важна провинция „Европа”. Тя ще се окаже много важна, защото три десетилетия по-късно в нея ще бъде построена бъдещата столица на Източната римска империя – Константинопол. Така, според някои, името на новата столична римска провинция се пренесло постепенно и върху името на континента. За самата Стара Загора и нейното изключително антично и дори много по-древно наследство ще ви разкажа по-обстойно друг път. Загадките са много: като например, защо е бил от любимите градове на императора-философ Марк Аврелий (за по-младите да поясня, че това е добрия стар император от филма „Гладиатор”) или защо улиците на античния град са точно толкова прави, колкото и улиците на съвременния град или пък що за чудо е била културата „Загора”. Днешната кратка история за атлета Аврелий Фронтон, управителят на Европа, е просто поредния факт, който поне малко да ни помогне да осъзнаем, че нашите земи са били част от световната цивилизация в нейния най-чист и бляскав европейски вид.