Зам.-кметът Милена Желева: „Откриваме първия Античен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора“

Фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“ потопя гостите в магията на отминалите времена
“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара  Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на  старозагорците и гостите на града това ще им бъде изключително  любопитно”, каза по време на откриването на фестивала заместник-кметът с
ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. Тя припомни, че той е част от  редицата събития, организирани по повод Европейската нощ на музеите, която започва тази вечер с богата програма.
Директорът на Регионалния исторически музей под липите Петър Калчев изказа радостта си да види Античната улица толкова жива. “Това е  търговската улица на древната “Августа Траяна”. Градът ни е наследник на  една богата култура и се надявам, че всички гости ще се докоснат до  бита, традициите, изкуството и това какъв е бил животът по нашите земи”,
допълни Петър Калчев.
Началото на фестивала бе дадено с атрактивно дефиле на участниците, преминаващо през главната улица на Стара Загора. Редица дейности са предвидени за най-малките, които ще могат да майсторят в работилници за керамика, обработка на кожа, ковачница, антични настолни игри, изобретения и др. Войни от Античността, както и от ранното и късното Средновековие  посрещат най-любопитните да се докоснат до тях, а сутрешната програма показа на гостите как е изглеждала модата от миналото, чрез атрактивно дефиле.
Съботната програма завършва с концерт на групите „Ксана“ и „Летящи номади“ от 17.00 часа. Всичко за бита и традициите в миналото ще покажат и в неделния ден от 10.00 до 13.00 часа.
Организатори на фестивала са Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора. Входът е свободен.
Цялата програма на двата фестивални дни може да видите на:
https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-festival-ot-avgusta-trayana-do-boruy.
Стефани Бабадалиева,
младши експерт