1262 са абитуриентите на Стара Загора

С мащабна програма Община реновира градския център

Веднага след полагане на Държавните зрелостни изпити 1269 абитуриенти на Стара Загора ще преживеят очакваните абитуриентски балове. Общината ще се включи към празниците на младостта с кътове за снимки, озвучаване, може би програма на сцената на общината, информира зам.кметът по култура и туризъм Милена Желева.

Много трудно събираме на едно място всички абитуриенти. Освен това голяма част от тях правят изпращанията в дворовете на училищата. Въпреки това ще има много интересни, красиви, привлекателни кътове в страни на общината, където те се събират най-много, както и на сцената на общината, за да могат да споделят с близки и приятели тези незабравими мигове. След това започва техният празник“- каза г-жа Желева.

А аванс съобщаваме приятната изненада, че всеки абитуриент ще получи личен поздрав с пожелание от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Следващата година вече ще имаме наистина добре изградена централна градска част с повече места за абитуриенти и за всички, които искат да си оставят хубав спомен за града – произнесе се Градоначалникът.- Предстои ремонт на парк „Пети октомври“. Вчера (13 май 2024г.) пуснахме обществената поръчка за това. Парк Алана също ще бъде ремонтиран. Обявен е конкурсът за преобразяване на пространството зад Универсалния магазин. Имаме проект за ремонт на паркчето под Операта. Там ще се сложи ново осветление, ще се подновят алеите и пейките.

Пространството между Художествената галерия и Театъра не е използвано по никакъв начин. Там ще се направи арка, върху която да пише „Парк „5 октомври“. Ще има пешеходна пътека, която да свързва двата парка под операта. Улицата над театъра трябва да бъде разширена с един метър, защото създава проблем при завой надясно. Трябва да се постави и тротоар. Искаме да направим свързаност между всички културни институти, които се намират в центъра и да бъдат по-добре организирани. Сподели кметът.

Представете си, ако се оправи това пространство около Операта, Градската градина, Алана, пространството зад Универсалния магазин, всъщност по съвсем различен начин ще изглежда центърът“- уточни г-н Тодоров.

Преди няколко седмици възложихме изпълнение на реновиране на улица „Княз Борис“ – на запад от Градската градина до ул. „Отец Паисий“;  ул. „Граф Игнатиев“, която минава покрай ПГАСГ „Лубор Байер“. По етапно се разширява интервенцията с намерение в края на 2025г. Стара Загора да има много различен, привлекателен и естетски център.

Предстои да се възложи проектиране и изпълнение на коледна украса на града, като за всяко знаково място ще има отделен проект.

Квартал „Казански“ цялостно ще бъзе ремонтиран през 2024г. Завършва се квартал „Три чучура-юг“, подготвя се проект за цялостен ремонт на квартал „Зора“. Булевард „Цар Симеон Велики“ на изток от бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде ремонтиран тази година. След ж.п. линията при квартал „Самара“ ще бъде ремонтиран. Ще бъдат премахнати паветата и всичко ще се преасфалтира.

До края на настоящата година трябва да бъде напълно приключил ремонтът на Стария театър. Към него има предвидена открита сцена.

В момента зад Универсалния магазин се изпълнява усилено инициативата на Сдружение „С любов за Стара Загора“ за облагородяване на пространството, подкрепено от Общината. Решението е временно, но може да се впише в обявяване на предстоящия конкурс за идеен проект. Ще се сложи паркова мебел и ще се зацвети максимално. Там сграда категорично няма да има. Ето още едно място, което ще събира младите хора.

Работи се по широка програма на Общината, за да се отговори на желанието на абитуриентите, на младите хора, на гражданите и гостите на града да имат хубави места за срещи и прояви.

Росица Ранчева