10 мисли на Стивън Фрай за любовта, депресията и смисъла на живота

Британският актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург Стивън Фрай се отличава с безупречното си и класическо владеене на родния си език, широката си култура, ерудиция и елегантен начин на изказване. Той е близък приятел на любимия на всички нас Хю Лори. През 2007-ма година, Фрай бива удостоен с награда за цялостно творчество на церемонията по връчването на Британските комедийни награди. Той много често участва в дебати на религиозни и атеистични теми, а също така е открит защитник на правата на гейовете.

Ето какви ценни съвети ни дава самият той, относно възхода и падението на душата, за любовта, депресията и смисъла на живота.

  1. Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че винаги трябва да бъдете уверени!

Запомнете, че в днешния свят много преди таланта, енергията, концентрацията, целеустремеността и всичко останало, за което можете да се сетите, стои добротата. Колкото повече доброта и жизнерадост внасяме в своето ежедневие, толкова по-добър ще бъде и самия свят. А всички важни думи като сила, справедливост и истина са просто незначителни спрямо величието на добротата.

  1. Изяснете си какво е общото между всички неуспешни хора, които познавате

Ще ви го кажа направо. Когато водят разговор с някого, тези хора винаги говорят за себе си. “Аз трябва да направя това или имам нужда от онова…” – всичко което казват започва с “аз имам нужда”. Ето защо много хора не ги харесват и почти никога те не получават това, към което се стремят. Помнете, че за да успеете, трябва да се интересувате не само от себе си и нуждите си, но и от околните. Само така бихте привлекли вниманието на околните с вашите топлина и чар.

  1. Вие притежавате своя собствена огромна сила, която ви изпълва

Аз самият често слагам ръка на гърдите си за да почувствам ритъма на сърцето си и как кръвта, която циркулира в тялото ми ме изпълва с огромна сила и енергия. Не, тя не е вълшебна, това е просто силата на живота. Да устоиш на трудностите, да създаваш, да се размножаваш, да се наслаждаваш на всичко около себе си, да се забавляваш и да се променяш. В това се крие простичкият и прекрасен смисъл на живота. Не сте ли съгласни с това?

  1. Спрете да се оплаквате и самосъжалявате и само така наистина ще бъдете щастливи!

Веднъж се замислих дали да не издам книга, която да е полезна за хората. Тя може би щеше да носи заглавието “Стивън Фрай – за това как да бъдем щастливи: Успехът е гарантиран!” Хората, които биха я купили, бързо щяха да установят, че тя се състои от куп празни страници, а на първата щеше да бъде написано: “Спрете да се самосъжалявате – единствено така ще бъдете щастливи!” А останалите щяха да са предназначени за рисуване или записване на различни идеи. Дали всички биха си помислили, че това, което искам от тях е лесно? Със сигурност биха го направили, но то всъщност не е. Дори напротив – адски е трудно! Защото всички ние постоянно се самосъжаляваме и оплакваме, а в крайна сметка това не е целта в живота ни, нали така?

  1. Днес просто е лош ден, в който постоянно вали и аз не мога да променя това!

Понякога много ми помага да мисля за настроението и чувствата си така, както мисля за времето навън. Ето и няколко очевидни факта, които ми идват на помощ в такъв момент: времето е реално, то не може да се промени, колкото и да го искаме. Ако то е мрачно и всеки момент ще завали, ние няма какво да направим, защото това просто ще се случи и няма как да му повлияем. Но когато слънцето изгрее отново, това несъмнено ще повлияе положително и на нашето настроение. Същото се случва и с нас – ако сме в депресия или изпитваме тъга… Ако сме апатично настроени или просто временно извън контрол, това пак ще бъдем самите ние. Грешно е да си мислим, че нашите сетива са илюзорни, те са си напълно реални и никой не ни е виновен за това. И така, както се примиряваме с лошото време, трябва просто да се примирим и с факта, че животът понякога изглежда така. Днес просто е един лош ден, в който вали и аз не мога да променя това! Но пък утре може да изгрее слънце и да ми се случи нещо хубаво!

  1. Вашата реализация и желание не би променило някакви глобални събития

Много хора смятат, че тяхната самореализация и оценка би могла да повлияе на световните събития като например, че в Китай има много китайци или, че в Англия живее кралското семейство, че капитализма, комунизма или атеизма съществуват и са абсолютно реално неща. Изключение може да бъдат само собствената ни суета, лекомислие и неспособност да се вземем реално в ръце. Затова винаги обръщайте повече внимание на себе си, отколкото на света.

  1. Повечето беди и злини на света произтичат от нашата незаинтересованост и вина

Имам една теория – повечето от бедите на нашето глупаво и опияняващо съвремие се дължат на факта, че трябва да се научим, че едно извинение няма да ни коства нищо чак толкова драматично. Хората днес би било добре да казват по едно простичко “Извинявам се!” за собственото си предателство, небрежност, измами, насилие, липса на доброта, суета и подлост, но не и за мотивите, вдъхновили ги да направят нещо гениално или нещо сътворено от порива на сърцето им. Макар и това понякога да не се случва точно по начина, по който сме си го представяли, стига да не е навредило на никого, няма нужда от извинение. Но само и единствено при това условие!

  1. Премахнете нарцисизма от живота си!

Парадоксално е, че самоомразата е един от основните симптоми, който би бил отхвърлен от клиничния случай на нарцисизъм. Говоренето за това колко сме добри, как всички ни се възхищават и как силно вярваме, че само ние заслужаваме най-доброто по-скоро биха ни навредили, отколкото да са в наш плюс.

  1. Най-важното нещо е как се чувстваш

Вероятно и аз самия в момента съм по-щастлив, отколкото когато и да било. Но трябва да призная, че за да достигна сегашното си ниво, съм претърпял много – недоволство, нервност, тревожност, а много пъти дори и отчаяние. Некрозата на душата е единственото непростимо престъпление към самите нас. Това е нещо което може пряко да повлияе върху това как се чувстваме и дали изобщо сме щастливи.

  1. Любовта не се изгражда въз основа на каквато и да е цел и именно това я прави толкова прекрасна!

Ако се замислите – любовта няма някакво основание сама по себе си и именно това я прави толкова прекрасна! Може да си мислим, че тя съществува с целта да се размножаваме, да взимаме решения, да поемаме отговорности, но стане ли дума за нея – тя е просто това, което е. Също като виното, природата, изкуството и красотата – все неща, заради които си струва да се живее.