Представители на Общински съвет – Стара Загора ще диктуват нови политики на местното самоуправление

Ивета Лазарова и Емил Христов са част от нова комисия към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

 Двама представители на Община Стара Загора участваха днес в учредителното събрание на Постоянната комисия по стратегическо развитие на местното самоуправление на НСОРБ. Събранието се проведе в София, в него дейно се включиха председателят на Общинския съвет на Стара Загора Ивета Лазарова и председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Емил Христов, който оглавява и ПК по бюджет и финанси.

Новоучредената комисия ще се фокусира върху политиките, които оказват най-съществено влияние върху местното самоуправление. В бъдеще тя ще разглежда развитието на правната уредба на местното самоуправление, финансовата децентрализация, развитието на местен капацитет за постигане на въглероден неутралитет, дигиталната трансформация на общините и др.

Г-н Емил Христов е бил номиниран за председател на Постоянната комисия по стратегическо развитие на местното самоуправление. Той е пожелал да си направи самоотвод и е подкрепил комисията да оглави кметът на Община Мездра Иван Аспарухов. Г-н Христов е избран за един от седмината зам.-председатели на комисията, която вече е част от органите, работещи към НСОРБ.