Основно училище „Кирил Христов“ участва в инициативата „Към светли бъднини“

Екипът на Основно училище „Кирил Христов“, под идейното ръководство на директора Господин Балъкчиев, се включи на 11 май в инициативата „Към светли бъднини“, изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“, финансирана от Европейския съюз и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и осъществена с подкрепата на Регионалното управление на образованието – Стара Загора. В Деня за почит към светите братя Кирил и Методий – 11 май, се проведе оригинален като замисъл автопоход на училища, носещи имена на утвърдени поети и писатели от Стара Загора, с участието на представителни екипи от ученици и учители от старозагорски учебни заведения. ОУ „Кирил Христов“ участва с представителен екип, ръководен от учителя по български език и литература Здравко Мочев, включващ учениците Дария Хаджиева от VII „б“ клас, Виктор Неделчев от VII „г“ клас, Александра Стефанова от VI „г“ клас, Самуил Бончев от VI „в“ клас, Калина Йорданова от V „в“ клас. Участието на децата в инициативата бе своеобразно поощрение за техни постижения в различни олимпиади и конкурси. Автопоходът като нестандартен начин за възпитание на подрастващите се осъществи с гостуване в пет старозагорски училища, като започна от IХ ОУ „Веселин Ханчев“, продължи в ОУ „Кирил Христов“, ПМГ „Гео Милев“, XI ОУ „Николай Лилиев“ и завърши в ОУ „Георги Райчев“. Във всяко училище група от ученици и учители посрещаше автотуристите и представяше учебното заведение и своя патрон.
Вторият екип на ОУ „Кирил Христов“, който очакваше на място участниците в инициативата, бе начело със заместник-директора по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова. Автотуристите бяха посрещнати на входа по стара българска традиция с пита, поднесена от облечената в народна носия Елеонора Господинова от VI „б“ клас – участничка в училищната група по хореография с ръководител Нели Караманова, и с изпълнение на гайда от талантливия малък музикант Виктор Славов от II „г“ клас. След това те бяха поканени в конферентната зала, където г-жа Йотова приветства гостите с добре дошли. Училището уважиха с личното си присъствие г-н Иван Желязков, старши експерт по български език и литература в РУО – Стара Загора, и г-жа Лена Драголова, ръководител на екипа по проекта, придружена от своите креативни партньори и сътрудници. Представянето на ОУ „Кирил Христов“ откриха група ученици от VI „д“ клас с преподавател по български език и литература Таня Николова. Водещите – шестокласниците Нели Георгиева и Тодор Трифонов, представиха чрез мултимедийна презентация историята и постиженията на училището, с които възпитаниците на учебното заведение се гордеят. След това заедно със своите съученици Жасмина Русева, Ралия Райкова, Ралица Митева, Борислав Ботев, Иван Станчев, Петко Танев, Ивайло Костадинов, Константин Христов поднесоха вълнуващ рецитал по стихове на патрона на училището Кирил Христов. В края на поетичната програма г-н Иван Желязков поздрави домакините от ОУ „Кирил Христов“ за впечатляващото посрещане и въздействащото представяне, след което съвместно с г-жа Лена Драголова поднесоха на ръководството на училището специална грамота за участие в първия градски автопоход на образователните институции с имена на утвърдени творци от Стара Загора.
Гостите бяха поканени от домакините да разгледат и уникалната училищна музейна сбирка, посветена на Кирил Христов. Експозицията бе представена от учителя Здравко Мочев, а седмокласничката Дария Хаджиева и шестокласникът Самуил Бончев разказаха интересна информация за живота, личността и творчеството на патрона на училището. След това за гостите бе организирана скромна почерпка в учителската стая и им бяха поднесени сувенирни подаръци от ръководството на ОУ „Кирил Христов“. От екипа по проекта подариха млада бреза, която учениците да засадят като символ от участието си в инициативата. Накрая на гостуването всички си направиха обща снимка за спомен пред ОУ „Кирил Христов“ .
Иновативната идея за автопохода се реализира с партньорската подкрепа на Къща музей „Гео Милев“, Музей „Литературна Стара Загора“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“. В Деня за честване на светите братя Кирил и Методий учениците бяха мотивирани да се замислят за ценната литературна история на Града на поетите – Стара Загора.