Номинация на Държавен куклен театър –Стара Загора за реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде за Награда „Стара Загора“

До определения срок -15 април 2024г. в Община Стара Загора, на вниманието на кмета Живко Тодоров, са постъпили общо  19 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“. В направление „Наука и образование“ 13 са кандидатурите за индивидуална награда и 3  за колективна награда.В направление „Култура“ само едно е предложението за индивидуална награда и две -за колективна.

Както всяка година и тази, Долап.бг ще ви представи поотделно мотивите за направените предложения.

НАПРАВЛЕНИЕ „КУЛТУРА И ИЗКУСТВО“

ЗА КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Държавен куклен театър –Стара Загора за реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде

ДО

ЖИВКО ТОДОРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА НАГРАДА СТАРА ЗАГОРА В НАПРАВЛЕНИЕ „КУЛТУРА И ИЗКУСТВО“

НА ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СТАРА ЗАГОРА

ЗА

ВИСОКИ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ДУХОВНИЯ ЖИВОТ НА СТАРА ЗАГОРА С НАЦИОНАЛЕН И МЕЖДУНАРОДЕН РЕЗОНАНС

За реализацията на спектакъла „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде

„ТАЙНАТА НА ЛЕНХЕН“

( Премиера на 10.03.2023)

по Михаел Енде

преводач: Лилия Рачева

драматизация и режисура: Елица Петкова

сценография и кукли: Ива Гикова и Ивайло Николов

музика: Пламен Петков

анимация: Теодор Киряков

фотография: Александър Богдан Томпсън

участват: Ивана Бобойчева, Елица Петкова, Антония Кундакова, Илияз Иляз, Любен Чанев, Златина Караенева

„Тайната на Ленхен“ на Михаел Енде е история за сблъсъка на малки и големи. Малките деца трябва да слушат големите родители, безропотно, безгласно и винаги. Защото има неща, които човек трябва да прави независимо дали иска или не! Не всеки човек, но всяко дете. Докато в един миг на пътя не се появи малко хартиено самолетче, което променя всичко. Ленхен иска тя да бъде слушана, нейните думи да са закон и в стаята й нахлува буря от самолетчета . „Фея!“ пише на едно от тях и Ленхен грабва якето си и тръгва. Дали е добра или лоша феята няма значение, важното е да прави магии. А тя умее да прави магии! Две малки захарчета променят всичко! Света се обърква и малки и големи сменят местата си! Играта се  променя! Ленхен може да прави каквото поиска. Но може ли малката Ленхен да се справи сама с всичко, което светът ѝ е подготвил?

Ако родителите ти са толкова малки, че спят в къщата за кукли и не могат да те защитят, ти можеш ли да се опълчиш на света? Ако се порежеш, ако си гладен, ако си заключен? И колко магия е нужна, за да се научим, че независимо дали сме малки или големи, трябва да слушаме? Съвсем малко – точно колкото две бучки захар!

Спектакълът „Тайната на Ленхен“ на Старозагорския куклен театър получи номинации за ИКАР 2024 в два раздела:

  • Куклен спектакъл
  • Индивидуални постижения в областта на кукленото изкуство – режисурата на Елица Петкова

Спектакълът „Тайната на Ленхен“ е отличен с Национална награда „ИКАР“ 2024 за най-добър куклен спектакъл

Качеството на спектакъла „Тайната на Ленхен“ и значимостта на темите, които той предизвика го превърнаха в театрално събитие, за което вратите на театрите в България и чужбина са широко отворени.

Медиите на национално и регионално равнище отразиха успеха на Старозагорският куклен театър в публикации, интервюта, репортажи.

Театралната критика нарече спектакъла модерен, вълнуващ, съвършен във всичките му компоненти, а Старозагорският куклен театър представи като театър от бъдещето.

Това за нас е изключителна чест и удовлетворение за усилията, които правим за да  създаваме спектакли, които пораждат чувства и мисли и оставят следи.

Повече информация за спектакъла „Тайната на Ленхен“, снимков материал, трейлър и др. можете да намерите на:

Сайт на ДКТ Стара Загора : www.pierrot-bg.com;

Страницата ни във Facebook :  Куклен театър – Стара Загора;

YouTube : Куклен Театър Стара Загора

2024 година е и годината, в която Старозагорският куклен театър получи от Министерство на културата още едно високо признание – НАГРАДА ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ В ТЕАТРАЛНИЯ МЕНИДЖМЪНТ И ТВОРЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ.

Бихме искали да подчиним представянето си през годината на тези награди, да изградим устойчива емоционална връзка с обществото и да промотираме Старозагорското куклено-театрално изкуство в публичното пространство като създател на национално богатство и самочувствие, и като фактор за по-високо качество на живот, а не само като ползвател на публични средства.

Старозагорският куклен театър е водещ културен институт в България, творческият екип на който живее не само с настоящето, но и с бъдещето на своето изкуство.

Ние, които работим в Куклен театър – Стара Загора се опитваме да запазим театъра като храм на духа, на позитивното и на място за …бъдещето. Затова сме и претенденти за престижната Награда Стара Загора

С уважение:

Дарин Петков – Директор на ДКТ – Ст.Загора