Ново удобство, свързано с паркиране в Зелената зона, предлага Община Стара Загора

Това е удобство, което Община Стара Загора създава за гражданите и гостите на града, свързано с паркирането в Зелената зона, в Зоопарка и други електронни системи, които предстои да бъдат въведени.

„Даваме възможност заплащането на паркоместата да става и по още един алтернативен начин, съобщи Радостин Танев -зам.кмет по транспорт екология, инвестиции и зелен преход. -На всички табели, които указват старт и край на Зелената зона, са поставени стикери с QR кодове. При сканирането му се дава възможност да се плати онлайн за ползване на услугата към съответното време. Възможностите засега са от 1,2 и 3 часа. От 1 юли т.г. ще има възможност и за 30 минути. Това е още един алтернативен метод, по който ще може да се заплаща чрез дебитни и кредитни карти или други онлайн плащания. Това със сигурност ще улесни голяма част от хората, които ползват зелената зона“.

Зам.кметът по култура и туризъм Милена Желева съобщи по време на пресконференцията, че от една година работи система за онлайн продажба на билети за Зоопарка.

„По съвсем идентичен начин ще се купуват билети чрез въвеждане на QR- код. Целта ни е да се намалят опашките през уикенда и по време на официални празници, тъй като там работи само една каса и няма  възможност за поставяне на втора. Така облекчаваме посетителите да  им е по-лесно, да не чакат на опашка, а още докато крачат по алеята могат да сканират QR кода по пътя си, избирайки вида на билета  си и въвеждайки своя имейл. – Направени са закачливи стикери с QR- кода, сложени на подходящи   места в града и в Аязмото“.

Според г-жа Желева тази възможност предстои да се въведе за вход и за музеите в града в най-скоро време. Следващата крачка са така наречените комбинирани билети, които в момента съществуват физически. Те могат да се закупят от всички каси и са  за няколко обекта и съответно с намалена цена. Те също ще станат достъпни онлайн и това  много ще облекчи посетителите. Билети също могат да се закупуват по този начин за подарък, както у нас, така и от чужбина. Така ще повиши приходите на културните обекти в Стара Загора и ще спомогне за по-добрата им популяризация.

Градоначалникът Живко Тодоров припомни, че при кметуването на д-р Евгений Желев, обособяването на Зелената зона е едно от най-добрите решения. Преди това – претъпкан градски център с автомобили, няма място за паркиране, в центъра е администрацията, където хората търсят място за кратковременно паркиране – до банки и институции, до някой голям магазин. Затова в центъра на града трябва да има такава Зелена зона, която да дава възможност да има свободни места за паркиране.

Тази зона не беше променяна като цена от много години, сподели г-н Тодоров. -Затова решихме да я направим 2 /два/ лева на час. Благодаря на Общинския съвет, който прояви разбиране, че центърът на Стара Загора трябва да бъде освободен от трайно паркирали автомобили. Съответно за живущите има определени паркоместа, пред съответните блокове. Тези, които имат право на карти, и имат направена адресна регистрация, спокойно си купуват карта и нямат проблем.

Да, непопулярна мярка е от гледна точка на хората, които ще трябва да платят повече, но това е мярка, която дава възможност да се прецени колко време ще бъдете в центъра и колко ще си държите колата. Целта е да се държи колкото може по-малко.

Младите хора, които обичат да се съберат в центъра, да пият кафе, да ги видят всички с колата им, ще се постараят да използват алтернативни начини за предвиждане – пеша, с колелета, с градски транспорт, таксита и пр., защото паркирайки ще им стане по-скъпо. Това са нормални мерки, които се прилагат в цяла Европа и смятаме, че е правилно.

Със системата, която въвеждаме в момента решаваме основен проблем -паркирането за 30 минути, което всъщност е важно. Това е идеята – човек да паркира за много по-кратко време, да си свърши работата, да напусне паркомястото, да го освободи за следващ шофьор. Това е философията на онова, което правим. В нея има логика, политика и посока. Мярката е непопулярна, но когато си управленец, не можеш винаги да вземаш решения, с които всички да те харесват, но е правилна от гледна точка на интереса на града“- каза Живко Тодоров.

Андрей Лилов – управител на фирмата, която е разработила продукта даде подробни указания как функционира платежният метод.

Росица Ранчева