Заповядайте на Европейска нощ на музеите в Художествена галерия Стара Загора

18 МАЙ 2024 / 19:00 – 23:00

Художествена галерия Стара Загора и тази година традиционно се включва в инициативата ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2024. Екипът на Галерията и нашите доброволци с нетърпение очакваме да преживеем заедно една незабравима вечер, съчетаваща изобразителното изкуство и музиката в две програми: изложбена и музикална.

В залите на Галерията между 19:00 и 23:00 часа, ще може да се отдадете на удоволствието от общуването с визуалните изкуства по няколко начина, чрез представителните експозиции, дигиталните и гостуващи изложби:

  • Във фоайето и камерната зала на Галерията са представени творби, създадени от учениците на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”. В нея могат да се видят икони, дърворезба и интериорен дизайн с проекти и изпълнени в материал дърворезбени пана, пластика и мебели малък формат. Изложбата има и дигитална част, която показва учебни рисунки и разкрива дългия процес на обучение.

  • Самостоятелната изложба живопис на Антон Антонов под заглавие „Мащерка” е експонирана в Западната зала. Тя включва 39 творби на художника, който живее и твори в Дряново. В неговото творчество централно място заемат природата и човека.

  • Публиката може да усети въздействието на изобразителното изкуството по интерактивен начин с изложбите: „Старозагорските хали” посветена на 90 години от създаването на сградата, „Стара Загора в картини” и „Българска графика”.

Най-младата ни публика, предстои да участва в творческо ателие за деца ТАЙНАТА РИСУНКА, в което ще могат да научи повече за някои образци от колекцията „Икони” на Галерията.

През цялата вечер от 19:15 до 22:30 часа за почитателите на музиката е предвидена богата програма, която ще започне с изпълнения на:

  • Дамски хор „DA CAPO”, Детско-юношески народен хор „Жарава” и Вокална студия „Усмивки” към НЧ „Родина – 1860”.

  • Специалното събитие на вечерта е представянето на авторския проект LITTLE PICTURES OF LIFE между 20:30 – 21:30 на композитора и пианист Милен Кукошаров с участието на Кристиян Чернев (виолончело). Авторът е прочут с виртуозните си импровизации и е известен като един от най-желаните и известните изпълнители в страната, носител на награда „Аскер” за театрална музика 2023.

  • Музикалната нощ в Галерията продължава и след 21:30 с концерт на обичания от старозагорци Борис Тасков и Трио „Арте плюс” Мануела Манолова (пиано), Кейко Танака (флейта) и Милена Иванова (цигулка), които ще представят проект посветен на филмовата и поп музика под наименование MOON RIVER.

  • Д-р Катя Тинева, директор на Художествената галерия